'Het Bureau' heeft nu ook een 'universeel karakter'

Van onze kunstredactie DEN HAAG - Met zijn romancyclus 'Het Bureau' heeft J. J. Voskuil gisteren de Prix des Ambassadeurs 1998 gewonnen. Voskuil kreeg de prijs (10 000 gulden) uit handen van de Franse ambassadeur in Nederland, Bernard de Montferrand.

De prijs wordt door in Nederland werkende buitenlandse ambassadeurs toegekend aan een Nederlandstalig werk, dat 'grote actuele vraagstukken aan de orde stelt, een universeel karakter heeft en een interculturele dialoog bevordert'. De jury beijvert zich voor vertaling en uitgave in het Frans van het bekroonde boek.

De selectiecommissie van de short list bestond uit Rudi Wester, Annie Kroon-Bouquet, Philip Freriks, A. S. Kibédi Varga, E. van der Starre, Robert Trabant en directeur Philippe Nobel van Maison Descartes. Zij selecteerden zes boeken: 'De geruchten' van Hugo Claus, 'Het geheim' van Anna Enquist, 'De grauwe minnaar' van Carl Friedman, 'De nakomer' van Maarten 't Hart, 'Lijken op liefde' van Astrid Roemer en de roman-fleuve 'Het Bureau II en III' ('Vuile handen' en 'Plankton') van Voskuil.

Unaniem oordeelde de jury dat 'Het Bureau' behalve een roman 'een literair fenomeen' is en 'het meest eigenzinnige werk dat de laatste decennia in het Nederlands verscheen'.

“Voskuil gebruikt 'Het Bureau' als een microkosmos, waarin de maatschappij in dubbel opzicht gespiegeld wordt. Aan de ene kant beschrijft hij met de precisie van een ethnoloog allerlei gedragingen, gebruiken en zienswijzen die in de ogen van buitenlanders als 'typisch Nederlands' kunnen gelden. Aan de andere kant fungeert 'Het Bureau' als symbool voor elke organisatie waaraan een mens enkele decennia lang tegen betaling zijn tijd en energie moet besteden”, aldus het juryrapport.

De jury bestond uit 23 ambassadeurs, variërend van Cyprus, Egypte, Zwitserland, Portugal en Macedonië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden