Het Bruto Utrechts Fietsproduct

MAAIKE HOMAN

Utrecht heeft een nieuw wapen in handen tegen iedereen die klaagt over de auto-onvriendelijke stad, het 'Bruto Utrechts Fietsproduct'. De gemeente zegt dat haar fietsbeleid jaarlijks goed is voor 250 miljoen euro aan 'maatschappelijke baten'. Hoe dat precies zit, staat in een rapport dat vandaag verschijnt.

De gemeente rekent zich als volgt rijk: wie fietst is gezonder en productiever en dat 'geeft positieve effecten voor werkgevers, zorgverzekeraars en dus de maatschappij als geheel'. En fietskilometers als vervanging van autokilometers, betekenen een schonere lucht en minder geluidsoverlast, zo beredeneert het rapport dat medegefinancierd werd door de gemeente. Daarnaast is Utrecht Fietsstad ook goed voor de economie. De fietsenindustrie in de stad (van fietsenmakers tot fietskoeriers) draagt jaarlijks 38 miljoen euro bij aan de economie.

Die ambitie als fietsstad kost echter ook geld. Zo stak de gemeente de afgelopen jaren enkele miljoenen euro's in het fietsvriendelijker maken van de stad. Overal zijn stallingen verrezen, wegen met brede fietspaden aangelegd, groene golven ingesteld en dan er is er nog het prestigeproject, de Daphne Schippersbrug.

Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) is tevreden. "Als we alleen kijken naar de economische voordelen voor de stad, dan wegen de baten ruim op tegen de kosten. En dan hebben we het nog niet eens over de vele andere voordelen van het fietsen", zegt zij.

Om niet helemaal als auto-onvriendelijk over te komen, staat in het rapport ook een positieve noot voor automobilisten. "Ook zij profiteren van de grote aantallen fietsers, omdat voor hen de betrouwbaarheid van de reistijd toeneemt."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden