Het Britse zwijgen wordt steeds groter punt van zorg in brexit-besprekingen

Theresa May Beeld Getty Images

Hoofdonderhandelaar Michel Barnier presenteert vandaag een dik pak papier dat dit najaar moet uitmonden in het definitieve brexit-akkoord met het Verenigd Koninkrijk. Het wachten blijft nu op duidelijkheid van premier May.

Het contrast tussen Londen en Brussel in het brexit-proces is dezer dagen weer groot. Terwijl Britse politici, van zowel regering als oppositie, met elkaar overhoop blijven liggen over de toekomstige handelsrelatie met de EU, straalt de EU-27 nog steeds eenheid en voorspelbaarheid uit. 

Mooie beloften

Het concept-scheidingsakkoord van 120 pagina's, dat vandaag door Barnier wordt gepresenteerd, vormt de juridische uitwerking van het principe-akkoord van december over de drie meest urgente scheidingskwesties: de burgerrechten, de financiële eindafrekening en de kwestie-Ierland. Dat december-'rapport' stond vol mooie beloften, die de Europese Commissie de afgelopen weken heeft omgezet in juridisch bindende teksten. De 27 EU-landen kunnen daaraan de komende weken nog sleutelen. Pas daarna komen ze op de brexit-onderhandelingstafel te liggen.

Het concept-akkoord bevat 'geen verrassingen', zo zei Barnier gisteren na afloop van een EU-ministerraad over Brexit. Dat geldt al helemaal voor het gedeelte over de beoogde overgangsperiode na de Brexit, die door Londen is aangevraagd en die wat de EU betreft een kleine twee jaar mag duren, tot en met 31 december 2020. Over die periode zijn de EU-voorwaarden vanaf december onveranderd: het VK zal tijdens die overgang alle regels van de interne markt moeten volgen, maar niet meer aan tafel zitten in Brussel.

De persconferentie van Barnier gisteren was nagenoeg identiek aan die van 9 februari. In de tussentijd is er niets veranderd, terwijl de 'klok tikt' - al bijna een jaar een favoriete observatie van de Fransman.

Einddatum

Nog steeds zijn er in Barniers ogen 'aanzienlijke punten van onenigheid' over de overgangsperiode. Zo heeft Londen zich nog steeds niet vastgelegd op een einddatum. Ook willen de Britten niet garanderen dat EU-burgers dezelfde rechten houden als ze tijdens de transitiefase naar het VK verhuizen. Opnieuw dreigde Barnier impliciet met een keiharde Brexit per 30 maart volgend jaar, zonder overgangsperiode, als Londen niet akkoord gaat met de voorwaarden.

Een andere, eigenlijk nog veel grotere zorg van Brussel is het Britse zwijgen over het soort handelsrelatie op de langere termijn. Douane-unie of geen douane-unie, Noors model of Canadees model, niemand die het weet. De hoop is dat premier May vrijdag eindelijk klare wijn schenkt tijdens haar zoveelste brexit-speech. Met of zonder die duidelijkheid leggen de 27 EU-regeringsleiders hun onderhandelingsmandaat voor de handelsrelatie vast tijdens hun komende top in maart. Ze hopen op 'met'.

Lees ook: Labour-leider Jeremy Corbyn pleit voor een zachtere Brexit, waarbij Groot-Brittannië een douane-unie blijft vormen met de EU. Daardoor kan hij weleens de positie van premier May verder in gevaar brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden