Het brein achter de aanslagen Mossad noemt Libanees Moegniye als coördinator terreurcampagne

Van onze redactie buitenland AMSTERDAM - Een onderzoek van de Argentijnse autoriteiten naar de bomaanslag op het gebouw van de Joods-Argentijnse vereniging in Buenos Aires ruim twee weken geleden, wijst op mogelijke betrokkenheid van de Iraanse ambassade aldaar.

De Argentijnse president, Carlos Menem, zei gisteren in een radiointerview dat zijn land nog steeds overweegt de diplomatieke betrekkingen met Iran te verbreken. “Maar ik kan nog geen definitief oordeel vellen over een zaak waarin ik zeer voorzichtig te werk moet gaan.”

Inmiddels zeggen geheime diensten in het Westen en in Israël over aanwijzingen te beschikken dat de Libanees Imad Moegniye het brein is achter de aanslagen vorige maand op joodse doelen in Buenos Aires, Panama en Londen. Moegniye is mede-oprichter van de pro-Iraanse sji'itische organisatie Hezbollah, die haar bases in Oost- en Zuid-Libanon heeft en vandaar uit strijd voert tegen Israël en de Israëlische bezetting van Zuid-Libanon.

De naam van de Libanees is in het verleden al in verband gebracht met de reeks van gijzelingen van buitenlanders in Libanon, waaronder de gijzeling van de anglicaanse gezant, Terry Waite. Daarnaast zou hij medeverantwoordelijk zijn voor talloze bomaanslagen op westerse doelen, waaronder die op de Amerikaanse ambassade en de hoofdkwartieren van de Amerikaanse en Franse militairen in Beiroet in 1983. Bij die laatste actie kwamen 300 militairen om het leven. Eind jaren tachtig, aldus de veiligheidsdiensten, vestigde Moegniye zich in Iran, en gedurende enkele jaren werd niets van hem vernomen. Kennelijk ten gevolge van een machtsstrijd, waarbij de radicalere ajatollahs terrein wonnen, werd Moegniye weer ingezet om een wereldwijde campagne tegen joodse en Israëlische doelen te organiseren. De in Parijs verschijnende Arabische krant Al-Watan AlArabi berichtte enkele maanden geleden dat in Teheran een reeks van ontmoetingen had plaatsgevonden van vertegenwoordigers van verschillende terreurorganisaties. Onder hen kopstukken van de Aboe Nidal-groep, het Palestijnse Volksfront en het Japanse Rode leger. Doel van de bijeenkomsten was het oprichten van gezamenlijke cellen in westerse landen. Moegniye zou, aldus de krant, benoemd zijn tot coördinator van West-Europa. Als zijn belangrijkste handlangers worden genoemd: hoofd van de Hezbollah-veiligheidsdienst, Abdel Hadi Hamadi (wiens broers indertijd in Duitsland werden opgepakt), en Ali Hadi Askari, commandant van de Revolutionaire Garde in Teheran en opdrachtgever van Hezbollah in Libanon.

Volgens het Britse blad Sunday Telegraph is de aanslag in Argentinië gepleegd door een team dat aanvankelijk aan de Iraanse ambassade in Brazilië verbonden was. De verantwoordelijke agent, een Libanese sji'iet, had in maart in Beiroet via tussenkomst van Hamadi instructies van Moegniye gekregen.

Ook na de bomexplosie, drie dagen later, in een klein Panamees passagiersvliegtuig, werd in het toestel het lichaam van een Libanees gevonden, die wordt beschouwd als mogelijke bomdrager. Bij die aanslag kwamen alle eenentwintig inzittenden om, onder wie twaalf joodse zakenmensen.

Bij de daaropvolgende aanslag, op 27 juli in Londen, hebben een Britse agent en Israëlische veiligheidsagent zelfs oog in oog met de dader gestaan: een vrouw van middelbare leeftijd. De Israëlische geheime dienst, de Mossad, zegt haar identiteit te kennen. Het zou gaan om een Palestijnse vrouw, die uit wraak handelde voor de dood van haar man en zoon, die vier jaar geleden bij Israëlische bombardementen in Libanon omkwamen. Hoewel haar man en zoon tot de Aboe Nidalgroep behoorden, is de vrouw volgens de Mossad lid van Hezbollah.

Op die bewuste 27e juli volgde de Israëlische veiligheidsdienst via camera's in de controleruimte van de ambassade hoe de duur geklede vrouw haar auto, een Audi, voor de ambassade parkeerde en vervolgens met een Harrods-tasje in de hand uitstapte. De ambassade alarmeerde de gewapende politieagent in de diplomatieke wachtpost tegenover de ambassade. Die laatste hield haar staande, de vrouw glimlachte vriendelijk, zei dat ze maar heel even in een van de flats moest zijn en verdween onder de overkapping van de ingang. De inmiddels naderbij gekomen Israëlische bewaker was woedend. Hij siste de Britse agent woedend toe “Ze is een Palestijnse” en sloeg om 12.10 groot alarm. Op hetzelfde moment vloog de Audi 100 in de lucht.

De Mossad beschuldigt Londen van laks handelen. Ook zou het alle waarschuwingen over een op handen zijnde aanslag naast zich neergelegd hebben. Naar achteraf bleek had Scotland Yard het te druk met aanwijzigingen dat het Ira een aanslag voorbereidde op de bijeenkomst van de Britse conservatieven. Maar The Sunday Telegraph citeert een niet nader genoemde functionaris die toegeeft dat “de inlichtingendiensten in dit geval mogelijk ernstig hebben gefaald”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden