Het botert nog niet echt tussen Hilversum en Buma

Ik heb een weekje gehaersma bumaad. Aardige man, lijkt me. Heeft een gezicht dat zo in 'Spitting image' kan. Een beetje stijfjes, dat wel, maar zeer beschaafd. Thuis was het verboden om welterusten te zeggen, vertelde de nieuwe CDA-leider bij 'Knevel & Van den Brink', want dat was niet netjes. Slaap lekker mocht wel. Een echte aristocraat, zoals je die in de partij van de Buma's, de voormalige Christelijk Historische Unie, wel vaker trof. Oude beelden kwamen voorbij van zijn vader, burgemeester van Workum en later Sneek. Een man in een mooi geruit pak, zoals alleen Olivier B. Bommel dat mag dragen, of een Friese patriciër.

Zijn familie zit sinds eind achttiende eeuw in besturen, meldde Hilversum. Of om met Van Haersma Buma zelf te spreken: "Kort na Adam en Eva zijn we begonnen." Hij schijnt gevoel voor humor te hebben, maar dat kwam deze week niet bijster tot zijn recht. Wat we zagen was een voortdurende botsing tussen twee eeuwen bestuurlijke plooibaarheid - nog versterkt door de vanouds inschikkelijke CHU-stijl - en een veel minder buigzaam Hilversum. Waarbij Buma zich beperkte tot drie steeds dezelfde zinnen: verantwoordelijkheid nemen, staan voor je keuzes en naar de toekomst toe.

Pieter Jan Hagens, toch niet een van de slechtste tv-reporters, probeerde in 'Een vandaag' wat dieper te boren. "Was de samenwerking met de PVV een vergissing?" Buma: "Ik loop niet weg voor keuzes, maar ik wil met het CDA de toekomst in." Hagens: "Toch niet zo slim om met de PVV in zee te gaan?" Buma: "De leden willen vooruit." Hagens: "Er zullen ook CDA'ers teleurgesteld zijn?" Buma: "Ik ben me bewust van mijn verantwoordelijkheid."

Bij 'Knevel & Van den Brink' een herhaling van zetten. Het journalistenduo wilde praten over het verleden, Buma over de toekomst. "Ik heb een verantwoordelijkheid naar iedereen", stak Buma van wal. "Dat betekent dat ik de toekomst in wil." Tijs van den Brink: "En de PVV?" Buma: "Ik sta voor de keuzes die ik heb gemaakt." Van den Brink: "Heeft u zelf een fout begaan?"Buma: "Zelf niet, maar ik ben altijd bereid verantwoording af te leggen."

'Altijd wat' (NCRV) zal hebben gedacht: Hoe krijgen we hem verder dan lege spindoctortaal? We gaan met Sybrand naar Workum, de pittoreske plaats waar hij werd geboren. In de kerk waar de hervormde burgemeesterszoon werd gedoopt, voltrok zich het gesprek. Verslaggever: "Bent u na dit kabinet niet te kwetsbaar als lijsttrekker?" Buma: "Waarom? We wilden niet anderhalf miljoen PVV-stemmers aan de kant zetten" Verslaggever: "Was de samenwerking met de PVV geen inschattingsfout?" Buma: "Dat hoort u mij niet zeggen. Ik sta voor mijn keuzes." Verslaggever: "U geeft weer geen antwoord. U draait en bent niet eerlijk." Buma: "Heel erg dat u dat zegt. Ik wil verantwoording afleggen voor keuzes."

Het werd echt menens toen de verslaggever zei dat Buma kritische CDA'ers had willen royeren, wat overigens niet waar is. Buma's ogen schoten vuur. Je voelde dat hij hard iets heel ergs wilde roepen, als het ten minste had gemogen van zijn vader: Welterusten!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden