Het bos aan de verkeerde kant van Harderwijk

Wandelen in nieuw bos. Voor iemand die vooral de Veluwe kent, is dat toch eigenlijk niks. Het Harderbos ligt helaas aan de verkeerde kant van Harderwijk, namelijk op de zeekleibodem van Flevoland: het natuurgebied is zelfs gedraineerd omdat anders een groot deel blank komt te staan. Afvoerpijpjes en loodrechte kanaaltjes in een bos...

Maar voor wie beter kijkt heeft het Harderbos genoeg te bieden. Goed, nieuw bos mist de imposante uitstraling van oud woud, maar Natuurmonumenten -sinds drie jaar eigenaar- is hard bezig het plukje groen ten noordwesten van Harderwijk aantrekkelijker te maken voor de recreant. Er zijn plannen om het waterbeheer wat te veranderen, delen van het bos zouden dan 'vernatten', om in termen van bosbeheerders te schrijven.

Toch opmerkelijk hoe een jong bos zo snel tot wasdom komt. Want al zit het Harderbos voor natuurbegrippen nog in de luiers, op sommige plekken is de puberteit al aangebroken. ,,Het is een jong bos met vroeg volwassen trekjes'', zegt beheerder Age Boonstra. Het gebied raakt volgens hem steeds meer in trek bij wandelaars. Misschien wel doordat de bezoeker kan kiezen uit liefst vijf met paaltjes uitgezette wandelingen, van een ommetje van een kilometer tot een stevige tocht van 9,5 kilometer. Laarzen of hoge schoenen aan, want hier en daar zijn de paden rond deze tijd van het jaar behoorlijk modderig.

Tussen 1968 en 1974 zijn door de Rijksdienst IJsselmeerpolders de eerste bomen aangeplant op de kalkrijke klei van de voormalige Zuiderzee. Het was in de eerste plaats een productiebos, dus met brede lanen om het hout te oogsten. Die gedachte is inmiddels verlaten, het bos wordt nu met rust gelaten waardoor de natuur zijn gang kan gaan.

Het is een bos beneden N.A.P., dus er is veel water. Twee plassen liggen er in het gebied, De Lepelaar en de plas in het Broekbos. Natuurmonumenten is bezig er meer poelen te maken, om de afwisseling te vergroten.

Boonstra vindt de gele wandeling (4km) het aardigst: ,,Die biedt de wandelaar iets meer elementen, je loopt door fraai, afwisselend bos en ook een stukje langs het water van de Hoge Dwarsvaart. De gele route is in dit jaargetijde ook het mooist. En er zit een mooie plas in, De Lepelaar. Als je geluk hebt kun je daar de roerdomp zien.''

Maar wel even opletten: direct bij het begin, na het voet/fietsbrugje over het kanaal dat haaks op de Hoge Dwarsvaart loopt, de Strandgapertocht, wacht de wandelaar een verwarrende keuze: hij kan rechts (geel paaltje) en hij kan rechtdoor (paaltje met geel kopje). Rechtsaf is de juiste keuze, want daar begint deze route. Boonstra geeft toe dat op dit punt verwarring kan ontstaan. Hij belooft dat er voor dit weekeinde een richtingpijltje wordt aangebracht op het juiste gele paaltje.

De korte (blauwe) route van 2,5km is volgens Boonstra een wandeling voor 'de zapper': ,,Om de vijftig meter zie je een ander beeld.'' En de lange, rode, is er een voor de volhouder.

Vogelbespieders kunnen de korte witte route van 1km nemen door het Broekbos, waar bij de plas een vogelhut staat. De route is juist afgelopen zaterdag opgeknapt, vertelt Boonstra.

Het Harderbos is het makkelijkste per auto bereikbaar. Bij het naastgelegen Flevostrand langs de N306 (Harderwijk-Elburg) is een bushalte. De langere witte route (3km) is bereikbaar via een parkeerplaats aan de Sternweg. De overige routes zijn het makkelijkst te beginnen vanaf de parkeerplaats bij de Strandgaperweg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden