Het blijft waaien

Een sturend lagedrukcomplex boven Scandinavië bepaalt vandaag opnieuw het weerbeeld in ons land. De lucht die rond het lagedrukgebied circuleert is onstabiel van opbouw, ofwel de temperatuurafname tussen het aardoppervlak en de hogere luchtlagen is groter dan gemiddeld.

JAN VISSER

In deze onstabiele luchtmassa's komen enkele buien tot ontwikkeling die vergezeld kunnen gaan van hagel, onweer en zware windstoten. Regulier is de westelijke wind vrij krachtig boven land en hard tot stormachtig langs de kust. Net als gisteren is er ook dikwijls zonneschijn en lopen de middagtemperaturen op tot 5-6'. Vanavond gaat de wind tijdelijk afnemen. Dat is evenwel geen teken van een tot rust komende atmosfeer omdat de 'luchtdrukking' onveranderd laag blijft. De windafname wordt veroorzaakt doordat enerzijds een depressiekern zich naar de Botnische Golf verwijdert en anderzijds een nieuwe randstoring over Ierland naar het oosten trekt. Op de nadering van deze storing krimpt de wind vanavond naar het zuiden en de komende nacht gaat het weer regenen. Plaatselijk kan er ook natte sneeuw vallen.

Later op woensdag opklaringen, afgewisseld door buien met hagel. De temperaturen bereiken overdag maxima rond 5', maar in het zuiden kan het kwik morgenochtend tot zo'n 10' oplopen. De wind ruimt naar het zuidwesten en wakkert van Zeeland tot Limburg flink aan. Op de depressieroute, dat zal het noorden of midden van het land zijn, enige tijd weinig wind. In de loop van woensdag ruimt de wind naar west tot noordwest en wordt langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard.

Zondagavond is een kleine, sterk uitdiepende randstoring (975 hPa) van Noord-Holland naar Groningen getrokken. Aan de voorzijde van de storing daalde de luchtdruk met plaatselijk 10 hPa in 3 uur en aan de achterzijde stoof de barometer met hetzelfde tempo omhoog. In de warme sector van de storing zwol de wind boven de Zeeuwse wateren korte tijd aan tot een zware storm met uitschieters tot 117 km/uur. Zelfs op de luchthaven Maastricht werd nog een uitschieter van 102 km/uur gerapporteerd. Verder opmerkelijk grote thermische contrasten. Leeuwarden meldde bij tijdelijk sneeuw (!) maar 0.4' tegen ruim 13 plaatselijk in het zuiden van het land. Te Huizen in ruim 2 uur van 5 naar 11' en van 11 weer naar 5'.

Gisterochtend vroeg opnieuw plaatselijk onweer en in Wychen bij Nijmegen sloegen hagelstenen zo groot als duive-eieren deukjes in auto's. Gisteren met name in de namiddag en avond buien met onweer (zware klappen te Brummen) en hagel. Verder aan zee een stormachtige westen wind. De grootste neerslagsom gisterochtend in de Belgische Ardennen bedroeg 68 mm te Virton (Arlon in drie dagen 100 mm) en in Nurburg in de Eifel werd 60 mm afgetapt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden