NieuwsEconomie

“Het blijft oorverdovend stil bij het UWV”

Rob Kok, voorzitter NVVG: ‘Het ministerie wil dat het UWV het aantal beoordelingen opkrikt.’Beeld Arie Kievit

Verzekeringsartsen vrezen voor hun baan, en vrezen voor een minder rechtvaardige behandeling van zieke werknemers. Ze trekken nu aan de bel.

Er is een tekort aan verzekeringsartsen én aan bedrijfsartsen. Het lijkt of de overheid daarvoor een oplossing in gedachten heeft, zegt Rob Kok, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde (NVVG). “Het wordt of het einde van de verzekeringsarts binnen de sociale zekerheid of we gaan samen met de bedrijfsartsen. Dan maakt de overheid er één sector van.”

Kok is even stil van zijn eigen conclusie. De NVVG ziet de toekomst niet rooskleurig tegemoet. Terwijl het werk van een verzekeringsarts zo belangrijk is, zegt hij. “We zijn geen poppetjes die zomaar vervangbaar zijn. We hebben na de studie van basisarts nog vier jaar opleiding gevolgd. We kunnen veel meer dan kijken of iemand recht heeft op een uitkering.”

Wat doen verzekeringsartsen? Kok: “We kunnen over het herstel van iemand meedenken, een diagnose nog eens onder de loep nemen in overleg met een huisarts of orthopeed. Bekijken  of het slim is om een knie-operatie te ondergaan, met daarbij de blik op werk. Ons doel is kijken hoe mensen maximaal kunnen blijven werken. Als je mensen buiten het arbeidsproces houdt, worden ze vaker zieker dan beter.”

Hogere lonen

Als het zo’n mooi vak is, waarom is er dan zo’n tekort aan verzekeringsartsen? Kok: “Dat zou ook niet hoeven. Er zijn elk jaar genoeg nieuwe basisartsen die zich melden. Meer dan honderd. Maar als ze opgeleid zijn, blijven ze vaak niet. Een verzekeringsarts verdient veel minder dan andere gespecialiseerde artsen. Er wordt dus al snel door anderen aan deze artsen getrokken, bijvoorbeeld door verzekeraars die veel hogere lonen geven.”

Belangrijker is iets anders. Kok: “Bij UWV kan je niet voldoende autonoom werken. Dat staat de jonge artsen tegen. Het is een fantastisch vak, maar door de grote druk vanuit het management bestaat het werk steeds vaker alleen uit  kijken of iemand wel of geen uitkering krijgt. Er is geen tijd voor al het andere. Het werk is dus een beetje kaal. Als een arts bezig is met optimale begeleiding, begint een UWV-manager direct over de tegenvallende productie die je draait.”

Om de productie te verhogen, wordt gewerkt met taakdelegatie: een medisch secretaresse helpt de arts dan met de administratie, of een medisch verpleegkundige springt bij. Toch werkt maar een klein deel van de verzekeringsartsen zo. Kok: “Dat komt doordat het UWV dan direct een hogere productie eist. Ze moeten veel harder werken zonder dat daar financieel wat tegenover staat.”

Stil bij UWV

Ondertussen loopt de voorraad dossiers van zieke werknemers verder op. Er is ook druk vanuit het ministerie op het UWV om het aantal medische beoordelingen omhoog te krikken, weet Kok. “Ik zou het waarderen als het UWV zou zeggen: ‘Wij staan wel voor onze verzekeringsartsen, zij moeten hun werk goed kunnen blijven doen’. Maar dat gebeurt niet. Het blijft oorverdovend stil.”

Dat geluid is wel hard nodig, omdat Kok zelfs het idee heeft dat ambtenaren nauwelijks weten wat verzekeringsartsen doen. “Ik moet op het ministerie van sociale zaken zo vaak aan ambtenaren uitleggen wat ons werk precies behelst. Wij zijn de poortwachter van de sociale zekerheid. Als die functie verdwijnt, dreigt een herhaling van de jaren tachtig, toen honderdduizenden Nederlanders naar de arbeidsongeschiktheid afvloeiden. ”

Kok: “Als dat is wat de minister wil - meer uitkeringen uitdelen - dan kan je zeker zonder verzekeringsartsen. Maar wij vinden het niet oké om mensen die nog best een steentje kunnen bijdragen aan de maatschappij klakkeloos te verbannen naar een eenzaam bestaan achter de sanseveria’s.”

Lees ook:

Verzekeringsartsen willen weg bij het UWV

De artsen van het UWV en de top van de uitkeringsorganisatie blijven met elkaar in de clinch liggen. Over de werkwijze, de werkdruk, het salaris en het tekort aan artsen. 

Niet-medische begeleiders spelen voor bedrijfsarts.

Bedrijfsartsen hebben bij de ziekteverzuimbegeleider Acture nog maar weinig in te brengen. Niet-medische begeleiders, de zogenoemde casemanagers, krijgen bonussen om cliënten weer snel aan het werk te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden