Het blijft nog even tobben in Europa

Europese Commissie verwacht dat de economie pas in 2014 weer echt groeit

GIJS MOES | BRUSSEL

De Europese burgers zullen tot 2014 moeten wachten voor het iets beter gaat met de Europese economie. Dit jaar kampt Europa met een lichte krimp, gevolgd door een minieme groei volgend jaar. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de Europese Commissie.

De verwachtingen zijn slechter dan die van een half jaar geleden. Toen ging eurocomissaris Olli Rehn (economische zaken) nog uit van herstel in 2013, zij het met slechts 1 procent groei voor de eurozone. Nu is dat percentage teruggebracht tot 0,1 procent. Dit jaar krimpt de economie in de eurozone met 0,4 procent.

De werkloosheid in de eurozone stijgt dit jaar verder naar 11,3 procent, om in 2013 een piek te bereiken van 11,8 procent. In Spanje en Griekenland zal dan ongeveer een kwart van de beroepsbevolking zonder werk zitten. "We hebben duurzame groei nodig om de werkloosheid terug te dringen", zei Rehn.

De economie moet volgens de verwachting in 2014 weer aantrekken. De eurolanden groeien dan met 1,4 procent. Ook de werkgelegenheid neemt dan weer iets toe.

De cijfers voor Nederland geven een gemengd beeld. Volgend jaar groeit de Nederlandse economie volgens de Commissie met 0,3 procent, terwijl het Nederlandse Centraal Planbureau uitgaat van 0,75 procent. Dit jaar valt de krimp dan weer iets mee, die wordt nu geschat op 0,3 procent terwijl dat eerder nog 0,9 procent was.

In 2014 moet de Nederlandse economie weer met 1,4 procent groeien, net als de overige eurolanden. Maar de commissie heeft in deze cijfers de plannen van de nieuwe regering van VVD en PvdA nog niet kunnen meenemen.

In een toelichting wijst de Commissie wel op gevaren voor de Nederlandse economie: zo blijft de huizenmarkt een risico, zeker als de prijzen verder dalen. Het consumentenvertrouwen in Nederland blijft zeer laag. De bescheiden groei is te danken aan de export, niet aan de binnenlandse vraag.

Frankrijk en Duitsland, de twee motoren van de eurozone, lijken zich tegengesteld te ontwikkelen. De Franse economie hapert terwijl Duitsland blijft groeien. De Franse president Hollande neemt ook te weinig maatregelen om de economie te stimuleren, aldus Rehn. "Het is van groot belang dat de Franse regering de redenen van het verlies van concurrentiekracht aanpakt."

De staatsschuld blijft in de meeste eurolanden voorlopig nog te hoog. Van de grote landen slagen alleen Duitsland en Italië erin om dit en volgend jaar onder de afgesproken drempel van 3 procent te blijven. In Spanje en Griekenland blijven de tekorten nog boven de 5 procent. Nederland komt dit jaar op 3,7 procent tekort uit, om volgend jaar net onder de grens te duiken met 2,9 procent.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden