'Het bleef even stil toen ik tegen mijn vrouw zei: ik heb net een huis gekocht'

In de knip vraagt elke week: wat doet u met uw geld en wat doet geld met u?

Martin Arntz (69)
Burgerlijke staat: getrouwd, twee kinderen, vier kleinkinderen

Beroep: gepensioneerd directeur kenniscentrum, vice-voorzitter ouderenorganisatie Unie KBO

Beroep partner: gepensioneerd maatschappelijk werkster

Inkomen: ongeveer 2 x modaal netto

Vaste lasten: ongeveer 2.000 euro netto per maand

Hoe gingen uw ouders om met geld?

"Ik kom uit een groot Brabants gezin. Het was sappelen. Toch heb ik heel warme herinneringen aan thuis. 's Zondags na de hoogmis werd er een kaartje gelegd. Wij jongens kregen daar een borreltje bij toen we de leeftijd hadden. Op koude avonden kropen we met z'n tienen om de potkachel, de radio op een hoorspel. Het waren ook de jaren waarin een zoon op het seminarie weer een mond te voeden scheelde. Ik was elf toen ik naar Overijssel werd gestuurd, om daar te ontdekken dat ik niet tot het priesterschap was geroepen."

Bent u een spaarder of lener?

"Tegen lenen heb ik niets, mits voor een verantwoorde investering. Mijn ouders wilden hun kinderen laten studeren, maar geld was er niet. Dankzij een renteloze lening uit een studiefonds kon ik toch naar Nyenrode. Mijn vrouw en ik sparen niet. Hebben we wel gedaan hoor, nadat onze dochters uit de subsidie waren. Uit dat spaarpotje betalen we de extra's. We hebben net drie weken Zuid-Afrika geboekt."

Wat merkt u van de crisis?

"Vaak wordt gezegd: ouderen hebben het heel goed. Voor een deel geldt dat zeker, maar door mijn werk bij de KBO zie ik dat ook onder ouderen armoede heerst. De bezuinigingen op zorg en welzijn raken juist deze kwetsbare groep. Het stoort me dat ouderen vooral worden gezien als een kostenpost. Veel vitale senioren zijn door hun kennis en ervaring juist van grote waarde. Zonder oppasoma's en -opa's draait onze economie niet."

Waaraan spendeert u zonder aarzelen?

"Onze kleinkinderen. We proberen het te houden bij nuttige cadeaus. De kinderkoksmuts en het schort voor mijn kleinzoon horen daar misschien niet bij, maar we hebben veel plezier in de keuken. Hij herinnert zich later vast nog hoe leuk het was, met opa kokkerellen. En ik ben dankbaar dat ik na een druk werkzaam leven zo kan genieten. Dat is niet in geld uit te drukken."

Koopt u wel eens iets zonder het uw partner te vertellen?

"We hadden stiekem een oogje op het huis van goede kennissen. Toen ik daar op een avond zat en zij vertelden dat ze wilden verhuizen, hebben we ter plekke een concept-koopakte opgesteld. Het bleef even stil toen ik thuiskwam en tegen mijn vrouw zei: ik heb net een huis gekocht. Nee, het leverde geen huwelijkscrisis op. We hebben er achttien jaar met veel plezier gewoond."

Wanneer lag u voor het laatst wakker van geld?

"Ik lig niet zo snel wakker."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden