Het Binnenhof wordt bevolkt door steeds jeugdiger types

Redactie: Cyntha van Gorp, Teun Lagas en Ingrid Weel

Wijsheid komt met de jaren, zeggen ze. En dat is een mooi vooruitzicht, daar we met z'n allen steeds ouder worden. Volgens de meest recente prognoses worden mannen gemiddeld achter in de zeventig en walsen vrouwen zelfs over die magische grens van tachtig heen.

Opvallend genoeg lijkt het er echter niet op dat men in het parlement erg zit te springen om deze wijsneuzen op leeftijd. We willen niet beweren dat het personeel van het Kamerrestaurant vaak om legitimatie moet vragen als er wijn besteld wordt, maar de gemiddelde leeftijd van parlementariërs is de afgelopen jaren wel degelijk gedaald. Waren de Kamerleden die in 2010 geïnstalleerd werden nog gemiddeld 45 jaar oud, het nieuwe gemiddelde ligt op 43,8 jaar. En dan te bedenken dat de Tweede Kamer sinds de laatste verkiezingen nota bene een ouderenpartij rijker is.

Kortingskaart
Hoewel deze 50Plus-partij het gemiddelde omhoog hijst, zul je ook hier geen hoogbejaarde volksvertegenwoordigers treffen. Fractieleider Henk Krol is met zijn 62 jaar de senior van de tweekoppige fractie, die zich vooral op ouderenthema's concentreert. Heel verrassend is dat natuurlijk niet voor een partij die zichzelf 50Plus noemt. Opvallender is dat ondanks de veelbelovende partijnaam op de kandidatenlijst voor de afgelopen verkiezingen ook aspirant-politici prijkten die nog niet eens in aanmerking komen voor zo'n handige seniorenkortingskaart. Zoals de 44-jarige Monique van de Griendt, die in het dagelijks leven weliswaar werkzaam is als senior consultant bij de Sociale Verzekeringsbank, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Toch is Krol wel één van de oudste leden van de Tweede Kamer. Alleen de 67-jarige SP'er Jan de Wit overtreft hem in leeftijd. In het kabinet is die eer gegund aan de vorige week 69 jaar geworden Ivo Opstelten.

Toevalligerwijs was het zijn respectabele leeftijd waarmee Opstelten nog niet zo lang geleden toenmalig collega-minister Piet Hein Donner uit de brand hielp. Naar verluidt was aan deze CDA-prominent in de formatie van het eerste kabinet-Rutte beloofd dat hij de nieuwe vicepresident van de Raad van State mocht worden.

Donner kwam echter in een penibele situatie toen bleek dat hij als minister van binnenlandse zaken dan over zijn eigen benoeming zou gaan. Om het zuiver te houden moest dus een andere minister de verantwoordelijkheid over de solliciatieprocedure van hem overnemen. De vraag was alleen: wie en met welk argument? De oplossing ontpopte zich in de vorm van Ivo Opstelten. Die was toch te oud om nog vicepresident te kunnen worden, verklaarde premier Mark Rutte desgevraagd, en op deze manier kon - in theorie althans - de rest van het kabinet zonder problemen solliciteren op de vrijgekomen functie.

Bolsward
Niet alleen het Binnenhof wordt bevolkt door jeugdige types. In 2011 verzuchtte burgemeester Annemarie Jorritsma nog dat de leeftijd van raadsleden 'best iets omhoog kan'. Valt er echt zoveel te klagen? Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten waarvan zijzelf voorzitter is, zijn raadsleden gemiddeld 52 jaar. Toch bijna twee keer zo oud als Jorritsma zelf was toen zij op haar 28ste raadslid werd in Bolsward. Als Kamerlid behoorde ze evenmin tot de senioren: op haar 32ste trad ze toe tot de VVD-fractie.

Tot de Eerste Kamer heeft Jorritsma het vooralsnog niet geschopt, maar daar ligt de gemiddelde leeftijd volgens goed gebruik wat hoger dan aan de overkant van het Binnenhof. De senaat kent zelfs een College van Senioren, al is de voorwaarde om zitting in dit college te nemen - anders dan de naam doet vermoeden - niet je leeftijd, maar je functie. Dit seniorengezelschap bestaande uit fractievoorzitters adviseert de Kamervoorzitter bij het vaststellen van de plenaire agenda. Dat ze op PvdA-fractieleider Marleen Barth na allemaal vijftigplussers zijn, is alleen maar mooi meegenomen. Wijsheid komt tenslotte met de jaren.

Jongste Kamerleden
1. Farshad Bashir (24 jaar)

2. Jesse Klaver (26 jaar)

3. Mohammed Mohandis en Manja Smits (27 jaar)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden