Het Binnenhof lijkt wel een beetje op Hollywood aan de Hofvijver

Alleen met een film tel je mee. Iedereen die een beetje mee wil doen met de Haagse race om publiciteit en aandacht maakt een film over zijn of haar strijd.

Redactie: Hans GoslingaCees van der Laan en Teun Lagas

Vroeger, vóór 2004, telde je als politicus mee als je bekend stond als noest schrijver van opinieartikelen en boeken. De zware jongens à la VVD-mammoet Frits Bolkestein concentreerden zich op zware kost, maar wie de intellectuele diepgang ontbeerde of er geen tijd voor had, kon altijd nog terugvallen op leuk bedoelde dagboekjes (Bibi de Vries, VVD, Marjet van Zuijlen, PvdA) of zocht het buiten de landsgrenzen, bijvoorbeeld Jan Marijnissen over zijn Zuid-Amerikaanse linkse helden of bleef juist binnenlands, Wouter Bos over Nederland in ’Dit land kan zoveel beter’.

Alleen met een film en een hoop commotie tel je mee

Maar sinds ’Submission’ van Ayaan Hirsi Ali tel je als politicus pas echt mee als je er in slaagt een film te maken over een controversieel onderwerp, dat voor, tijdens en daarna een hoop stof doet opwaaien. Daarmee staat het onderwerp op de kaart en de politicus nog meer. Om kijkcijfers gaat het niet. Dat gold al voor de boeken over de politiek, die meestal snel in de ramsj gingen bij de Slegte.

Hirsi Ali’s ’Submission’ kreeg wereldwijd grote bekendheid, maar werd slechts één keer uitgezonden, tijdens VPRO’s ’Zomergasten’, toen iedereen op vakantie was. Hier en daar zijn wel scènes vertoond, maar nooit de hele film. De producent gaf daar omwille van de veiligheid van het personeel geen toestemming voor. De film ’Fitna’ van Geert Wilders belooft Peter R. de Vries-achtige kijkcijfers, maar de kans is aanwezig dat -ie nooit in zijn geheel vertoond zal gaan worden, behalve misschien op internet.

Inmiddels is het Binnenhof een beetje Hollywood aan de Hofvijver geworden. Tofik Dibi, het jonge talent van GroenLinks, komt binnenkort met zijn ’tegenfilm’, tegen de islamangst van Geert Wilders. Uiteraard zal deze film ’hard en confronterend’ worden, belooft Dibi, want met een subtiele boodschap red je het nu eenmaal niet. Nederlands beroemdste acteur, Rutger Hauer, zegde in de media zijn medewerking toe aan deze film. Die zal volgens Dibi ’geruime tijd’ na de film van Wilders in première gaan.

Thieme-film ’een lange zit’

Het is al weer een beetje stil geworden rond de film ’Meat the Truth’ van Kamerlid Marianne Thieme (Partij voor de Dieren), die eind vorig jaar in Amsterdam in Tuschinski in première ging. Maar dat kwam door een conflict met Endemol over een scène in de antibioindustriefilm, geplukt uit de tv-serie Gooise Vrouwen. Deze antivleesscène is geschrapt en de film gaat vanaf april draaien in filmhuizen. CDA-Kamerlid Ger Koopmans noemde de film ’een lange zit’, maar ja, hij is van oorsprong ook een echte boer.

Thieme en haar wetenschappelijk bureau werken nu aan een internationale versie, waarvoor grote belangstelling bestaat. Deze gaat in mei op Broadway in New York in première. Daarna reist de film langs grote wereldsteden zoals Sydney, Madrid, Londen en Sao Paulo.

Jami-film zal nog veel meer stof doen opwaaien

Ehsan Jami, het partijloze raadslid uit Leidschendam, werkt in alle stilte aan zijn geesteskind, een soort tekenfilm, die volgens de ex-PvdA’er nog meer stof zal doen opwaaien dan de publicatie van Deense cartoons. Wanneer de film verschijnt is nog onbekend, want het kost veel tijd en geld, laat hij via een woordvoerster weten. Jami, die Mohammed vergeleek met Hitler, heeft inmiddels wel een boek op zijn naam, ’Het recht om ex-moslim te zijn’.

Behalve boeken produceert Jan Marijnissen ook films. De partijleider figureerde inmiddels in drie korte viral movies die zeer succesvol verspreid werden via internet. Menigeen herinnert zich echter de documentaire ’De Tweede Kamer’ uit 2003 waarin hij de nummer twee van zijn partij, Agnes Kant, flink de mantel uitveegt. Recent schokte de SP haar tegenstanders met een spotje tegen de thuiszorg, waarin een bejaarde vrouw zich helemaal uitkleedt.

Hirsi Ali beloofde tijdens haar politieke leven in Den Haag een vervolg op ’Submission’, maar dat plan is op een laag pitje gezet. Ze heeft geen tijd om aan deel twee te werken. Bovendien is ze druk met fundraising voor haar beveiliging. Hirsi Ali valt weer terug op oude politiek. Haar ’kortere weg naar Verlichting’ wordt een boek. Maar zij is wel vaker trendzettend geweest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden