'Het bijna-jat-gedrag ken ik niet uit de lokale politiek'

De Tweede Kamer is door de verkiezingen in september flink opgeschud. Een derde van de huidige parlementariërs is nieuw. Waarom zijn zij de politiek ingegaan? Hoe is het hen bevallen de eerste maanden in de Tweede Kamer? Zes van hen geven hier in Trouw antwoord op. Vandaag: Carla Dik-Faber (ChristenUnie).

De politicus
"Op een dag viel er een briefje van de ChristenUnie in de bus. Ik was net lid geworden. Kom eens langs. Met een PS: We zoeken nog bestuursleden. Zo ben ik de politiek in gerold. Ik heb de politiek niet gezocht, maar ik geloof ook niet in toeval. Dit is een roeping. Je voert een paar gesprekken en dan zit je op een positie waar je een paar jaar eerder niet van had durven dromen. Zo kan het gaan.

"Een paar jaar lang was ik raadslid, Statenlid, onderhield ik de sociale contacten en deed ik de zorg voor ons dochtertje. We hebben haar acht jaar geleden geadopteerd uit China. Toen was ze één jaar. Werd er in die tijd gebeld dat er spoedoverleg was met de Commissaris der Koningin, dan moest ik plotseling opvang regelen, nadenken over hoe het eten op tafel zou komen ¿ veel kunst- en vliegwerk."

"Sinds ik Kamerlid ben, is mijn man minder gaan werken. Hij haalt haar op van school en brengt haar naar muziekles. Nu is hij haar eerste aanspreekpunt. Dat maakt mijn werk als Kamerlid gek genoeg minder hectisch dan mijn leven in de lokale politiek was. Het is fijn om te kunnen focussen op mijn werk."

De Kamer
"We zitten nu (tijdens het interview - red.) in de Cultuurfabriek. Mijn favoriete plek. Veel mensen in Veenendaal kennen de geschiedenis van de textielarbeid en geven om de fabriek. Als raadslid heb ik gevochten voor het behoud van deze plek, die nu bibliotheek, museum en kunstuitleen is. Dat is de charme van de gemeenteraad.

"In de Tweede Kamer loop je het gevaar je op te sluiten. Je kunt je begraven in het werk. Daarom ga ik elke vrijdag het land in. Of ik ben ingewerkt? Wij hebben bij de ChristenUnie geen klasjes of zo. Het Kamerwerk leer ik vooal door het te doen. Meters maken.

"Wat me tegenvalt is hoe angstvallig de coalitie de gelederen gesloten houdt. Je komt er bijna niet doorheen. Neem het Metropole Orkest. De oppositie heeft wekenlang alternatieven geopperd voor de bezuinigingen. VVD en PvdA lieten niks van zich horen. Tot ze een paar dagen voor het debat wakker werden en zelf met een voorstel kwamen.

"Wat is dat voor bijna-jat-gedrag? Dat ken ik helemaal niet uit de lokale politiek. Als dit je politieke stijl is tijdens een economische crisis, dan vraag ik me af of we hier met elkaar uitkomen."

De missie
"Mensen die ik op straat spreek, vragen zich af of ze straks nog wel zorg kunnen krijgen. Over het milieu hoor ik vreemd genoeg veel minder zorgen. Terwijl de schepping niet voor zichzelf kan spreken. Wij merken nog weinig van klimaatverandering, maar in andere werelddelen leidt het tot misoogsten. Daar zit mijn drive.

"Ik wil dat de ChristenUnie een leidende rol krijgt als het gaat om groene politiek. Die heeft het tot nu toe niet gehad. Een plek in de Duurzame top 100 zou niet misstaan. Ik heb me al sterk gemaakt voor een energiebesparingsfonds en het verduurzamen van de voedselproductie. Daarbij moet de overheid soms juist een stapje terug durven doen. Er zijn zoveel initiatieven in de samenleving. Mensen die zelf energie opwekken, de zorg samen regelen. Daar ben ik erg voor.

"Maar dat wordt hen niet altijd makkelijk gemaakt. De overheid is ontzettend bang om de sturing uit handen te geven. Ik begrijp dat niet. Niet dat de overheid geen verantwoordelijkheid meer heeft. Je kunt bijvoorbeeld niet afdwingen dat mensen voor elkaar zorgen. Je kunt hooguit beleid maken dat mensen stimuleert langer thuis te blijven wonen. Als politicus kun je richting geven. Het idee van de maakbare samenleving heb ik niet."

Curriculum vitae
Carla Dik-Faber (Voorburg, 6 mei 1971)

Woonplaats: Veenendaal

Studie: Schoevers (1 jaar), Kunstgeschiedenis Universiteit Utrecht

Loopbaan: Freelance kunsthistorica, 7 jaar gemeenteraadslid Veenendaal, 5 jaar provinciaal Statenlid Utrecht

Getrouwd, 1 dochter

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden