Wat moeten we zien inAmsterdam

Het Bijbels Museum exposeert de iconische bijbeltekeningen van De Kort

De drie koningen, Kees de Kort (1934).

Elke week kiest Trouw uit een museum de blikvanger die we niet mogen missen. Vandaag: de iconische tekeningen van Kees de Kort in het Bijbels Museum in Amsterdam.

Het was geen gemakkelijke opdracht die illustrator Kees de Kort (1934) meer dan een halve eeuw geleden kreeg van het Nederlands Bijbelgenootschap. Hoe vertel je met tekeningen bijbelse verhalen aan mensen met een verstandelijke beperking?

Hij besloot uit te gaan van een kindertekening, maar kinderlijk of naïef mocht het er niet uitzien. Eenvoudige, krachtige tekeningen werden het, met grote kleurvlakken in warme aardetinten en met herkenbare personages. Kerstfeest, Driekoningen, Pasen, Pinksteren en andere belangrijke verhalen bracht hij tot de essentie terug in een voor iedereen herkenbare beeldtaal. De reeks dunne boekjes met elk een bijbelverhaal werd een groot succes bij een breed publiek in binnen- en buitenland. Later werden de boekjes gebundeld in de ‘Kijkbijbel’, nog altijd een bestseller. 

Tal van kinderen zijn ermee opgegroeid, ook die van conservator Liesbeth van Es van het Ikonenmuseum in Kampen. “Dit boek was een van de kraamcadeautjes die ik negentien jaar geleden kreeg.” De tekeningen vervelen nooit, vindt ze. “Het knappe ervan is ook dat ze zowel in orthodoxe als vrijzinnige kring in de smaak vallen. Ze zijn niet moraliserend of zoetig, maar blijven heel dicht bij de bijbeltekst. Het zijn iconische en tijdloze beelden.” 

Een selectie van het werk van De Kort was eerder te zien op een door Van Es samengestelde tentoonstelling in het Ikonenmuseum. De conservator had zijn tekeningen naast eeuwenoude Russische en Griekse iconen uit de eigen collectie gehangen. Wie deze expositie heeft gemist, kan die in iets gewijzigde vorm de komende maanden alsnog bekijken in het Bijbels Museum in Amsterdam. Er zijn ruim zestig werken te zien uit de beginperiode (1964-1979) van De Kort en veertig ikonen. Het accent ligt op de christelijke feestdagen. Van Driekoningen, dat maandag is gevierd, maakte hij onder meer bovenstaande tekeningen. Kort ging niet over een nacht ijs bij het afbeelden van de drie wijzen uit het Oosten, Caspar, Melchior en Balthasar, die met goud, wierook en mirre en in hun mooiste kleren per kameel naar het kindje Jezus reisden. Om te weten hoe de gewaden van de wijzen zich precies plooiden, fotografeerde De Kort eerst zichzelf in zo’n gewaad. 

Nog een reden om deze tentoonstelling te bezoeken is dat het de laatste is in het pand van het Bijbels Museum aan de Herengracht in Amsterdam. Het museum maakt voortaan uitsluitend reizende exposities. De kerncollectie gaat naar Museum Catharijneconvent in Utrecht.

Kees de Kort, Ikonen: christelijke feestdagen in beeld, t/m 1 juni in het Bijbels Museum, Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden