Het bewegende gifje heeft zijn eigen awardshow: de .GIFYS

null Beeld BEES!
Beeld BEES!

De een haalt er zijn schouders voor op, de ander blijft er eindeloos naar staren: bewegende gifjes op het internet. Het populaire fenomeen heeft nu zijn eigen Grammy-achtige awardshow. Vannacht om 3 uur (Nederlandse tijd) wordt in Los Angeles bekendgemaakt wat de populairste gifjes van dit moment zijn.

Thomas van der Kolk

De prijzen worden dit jaar voor het eerst uitgereikt en zijn de .GIFYS gedoopt. Voor het populairste gifje is er de prestigieuze 'GIF of the Year'-award, maar er worden ook prijzen uitgereikt in verschillende categorieën, waaronder sport, televisie en nieuws. Vanzelfsprekend hebben katten hun eigen categorie. Zij zijn namelijk het meest geliefde onderwerp voor dergelijke zich eindeloos herhalende reeks beelden.

Enkele genomineerden uit de categorie 'katten':

Shortlist
De awardshow is bedacht door het Amerikaanse advertentiebedrijf CP+B LA. Dat heeft de makers van een aantal websites die veelvuldig gebruik maken van gifjes (zoals BuzzFeed, Gawker en Tumblr) gevraagd om een shortlist te maken van de beste filmpjes in de verschillende categorieën. De shortlist is op de site van de .GIFYS te bekijken.

Enkele genomineerden uit de categorie 'dieren':

Wat zijn gifjes?
GIF (Graphics Interchange Format) is een bestandstype voor afbeeldingen dat meestal gebruik maakt van een beperkt aantal kleuren, waardoor de bestandsgrootte klein is. Bestanden in het GIF-formaat kunnen ook meerdere plaatjes achter elkaar zetten, waardoor er een korte animatie ontstaat, die eventueel oneindig herhaald kan worden: de populaire bewegende gifjes. Het bestandstype werd in 1987 ontwikkeld door de Amerikaan Steve Wilthite.

In de jaren 90 werden bewegende gifjes veelvuldig gebruikt voor het opleuken van (simpele) websites: denk bijvoorbeeld aan een draaiend bordje met 'welkom' op een zelf in elkaar geknutselde homepage. Tegenwoordig worden met gifs vaak fragmenten uit grappige filmpjes eindeloos herhaald. Die filmpjes zijn nu zo populair dat ze een eigen awardshow hebben gekregen.

Maar daar houdt de roem niet op: in 2012 werd GIF in de Verenigde Staten uitgeroepen tot 'Woord van het jaar'. Wilthite kreeg in datzelfde jaar bij de uitreiking van de Webby Awards een prestigieuze Lifetime Achievement Award.

'Djif' of 'Kif'?
De meestgehoorde uitspraak van GIF is 'Kif', met een harde G op zijn Engels. Uitvinder Wilhite maakte vorig jaar echter bekend dat het eigenlijk uitgesproken dient te worden als 'jif' (djif dus). Dat deed hij tijdens het in ontvangst nemen van zijn Webby Awards, en geheel op eigen wijze: met het vertonen van een gifje.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden