Het beste van 2014

Wat waren de culturele hoogtepunten van 2014? Trouw zet de beste, mooiste en meest spraakmakende voorstellingen op een rijtje.

SANDER HISKEMULLER

1. Romance Het Nationale Ballet/ Ton Simons/Rineke Dijkstra

2. The dog days are over Jan Martens/ICKAmsterdam/ Frascati Producties

3. Mirror Mirror Conny Janssen Danst

4. The Black Piece Ann Van den Broek

5. Fatal Alain Platel KVS & Les Ballets C De La B

Choreograaf Ton Simons en fotograaf Rineke Dijkstra werden door Het Nationale Ballet aan elkaar gekoppeld voor het programma 'Dutch Doubles'. Dat leverde het mooiste duet van de afgelopen jaren op, terecht gelauwerd met de Zwaan voor beste dansproductie. Dijkstra's zoektocht naar het vangen van dat ene waarachtige moment mat zich subliem met Simons loepzuivere bewegingsconstructies.

Daar stond 'The dog days are over' van nieuwkomer Jan Martens haaks op; hier was het slechts een enkele sprong die de toon zette. Eindeloos herhaald en uitvergroot tot één grote fysieke uitputtingsslag van acht dansers.

Conny Janssen scoorde wederom op locatie, de onderzeebootloods in de Rotterdamse haven ditmaal, voor de gelegenheid tot de enkels onder water gezet. 'Mirror mirror' bracht het krachtigste toneelbeeld van het jaar, vol spiegelingen, schaduwspel en weerkaatsing op een rimpelend wateroppervlak. Tjonge, wat mooi: Janssens emotionele dans, weerspannig én vloeiend, als metafoor voor de stroom van het leven.

Ook Ann Van den Broek knalde met 'The Black Piece'. Een superintelligente toneelpatrouille in beeld, geluid en beweging rond de ultieme tegenstelling donker en licht, waarbij Van den Broek zo'n beetje alle levensvragen aanstipte.

Alain Platel, ten slotte, deed met 'Coup Fatal' waar-ie steengoed in is: een potpourri van stijlen, aaneengekit tot een feest van verscheidenheid. Rock, barok, jazz, een countertenor en dertien muzikanten uit Kinshasa: muziek en dans ingezet tegen de oorlogsgruwel uit Congo.

Dans

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden