'Het beste moment om uit Griekenland te vertrekken? Gisteren'

Grieken in de rij voor de pinautomaat. Beeld anp
Grieken in de rij voor de pinautomaat.Beeld anp

Ontspannen leun ik in de kappersstoel achterover. Eindelijk even tijd om mijn haar te laten knippen. "Wat kun je ons vertellen? Gaan we nu echt uit de euro?", vraagt Nikos, mijn 22-jarige vaste kapper, terwijl hij mijn haren insopt met shampoo. "Ik weet het niet", zeg ik met mijn ogen dicht. "Wanneer is het beste moment om weg te gaan uit Griekenland?" is de volgende vraag. "Gisteren", hoor ik een vrouw in de stoel naast me zeggen. Alledrie schieten we in de lach. Daarna zwijgen we.

Nikos wrijft mijn haar droog met een handdoek. Ik doe mijn ogen weer open. Dan valt het me op hoe rustig het is. Er zijn nog drie andere klanten in de kapsalon die tegelijk dienst doet als nagelstudio. Normaal is het hier één grote kakofonie van zoemende tondeuses, knippende scharen, blazende föhns en vooral dames op middelbare leeftijd die kakelend het laatste nieuws doornemen. Maar nu is het stil.

"Vijf collega's in de kapsalon en vijf van de nagelstudio zijn vandaag met onbetaald verlof gestuurd", zegt Nikos op fluistertoon. Hij zet de schaar in mijn lokken. "Niemand die nog zijn haar of nagels komt doen. Normaal is mijn agenda vol; vandaag heb ik twee afspraken." Nikos heeft geluk - hij is de enige hier die mannen knipt, dus zijn baan lijkt voorlopig veilig.

Maar Nikos heeft andere zorgen aan zijn kop. Zijn ouders hebben het moeilijk. Zijn vader zit in de bouw - niet echt een florerende sector op dit moment. En zijn moeder heeft een winkel met mobiele telefoons en accessoires in een provinciestad. De verkoop is sinds de bankrestricties van vorige week helemaal stilgevallen. "Ik denk erover mijn ouders financieel te steunen", zegt Nikos. "Niet alleen voor hen, maar ook vanwege mijn zusje. Ze is pas 15." Hij zet de tondeuse in mijn nek.

Standplaats

In de rubriek 'Standplaats' schrijven de correspondenten van Trouw over persoonlijke indrukken en ervaringen uit het dagelijks leven in hun gebied. Deze keer: Thijs Kettenis uit Griekenland.

null Beeld Thijs Kettenis
Beeld Thijs Kettenis

'Ik schaam me voor mijn landgenoten'
"Ik was bezig mijn flat op te knappen. Er was nogal wat achterstallig onderhoud. Maar daarmee ben ik gestopt. Ik heb de werkmannen afgezegd en een nieuwe tv koop ik voorlopig ook niet." Ook zijn plannen voor de zomer heeft Nikos in de ijskast gezet. Hij wil nu geen geld uitgeven aan ontspanning, en is toch ook niet in de stemming.

"Ik schaam me voor mijn landgenoten", klinkt het als ik weer met mijn ogen dicht achterover lig om mijn haren uit te spoelen. Nikos geeft me een uitgebreide massage van hoofd en nek - hij heeft toch alle tijd nu. Gestemd heeft hij gisteren niet. "Ik was veertig euro kwijt geweest voor een buskaartje naar mijn geboortedorp. Dat kan ik nu niet missen", verontschuldigt hij zich. "Natuurlijk had ik "ja" gestemd. Wat moeten wij buiten Europa?" Daarmee zou hij tot een kleine minderheid hebben behoord. Uit cijfers bleek gisteren dat maar liefst 85 procent van de jongeren tot 24 jaar zondag "nee" heeft aangekruist.

Fooi
Tijd voor de föhn. "Dus morgen is er weer een eurogroep?" roept Nikos boven het gezoem uit. Ik schiet weer in de lach. "Dit is de eerste keer dat ik het bij de kapper over de eurogroep heb", schreeuw ik terug, terwijl ik Nikos via de spiegel aankijk. "Haha", zegt hij opgewekt. "Je weet: bij de kapper gaat het altijd over de belangrijke zaken!" Nikos smeert wax in mijn haar, veegt de laatste haren weg en geeft me een klopje op mijn schouder. "Klaar. Kijk, ik heb je blonde highlights laten zitten."

Ik reken af en geef bij uitzondering een fooi. Terwijl Nikos het bedrag op de kassa aanslaat, kijk ik in het afsprakenboek voor deze week dat voor hem openligt. Het is nagenoeg leeg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden