Het beste gebouw van 2016 zit verstopt onder de grond

De parkeergarage, verscholen in de duinen van Katwijk aan Zee, zorgt ook voor waterveiligheid.Beeld BNA

Verrassend is het niet, wel opmerkelijk: het beste gebouw van Nederland ligt ondergronds. Of beter, het is verscholen in de duinenrij van Katwijk aan Zee. Een parkeergarage die tevens dient als buffer tegen de stijgende zeespiegel won gisteren de titel Beste Gebouw van het Jaar 2016. Vorig jaar won het nieuwe station Rotterdam Centraal.

Juryvoorzitter Hanneke Groenteman noemt de parkeergarage in de duinen van het Zuidhollandse vissersdorp "grensverleggend, omdat het niet alleen een excellent bouwwerk is, maar ook laat zien hoe Nederland in de toekomst om moet gaan met de inrichting van onze kust". Er is plaats voor 660 auto's, die dus niet op de boulevard of in het dorp worden geparkeerd. Daardoor blijven zowel het strand als het dorp makkelijk bereikbaar.

Bovendien versterkt de garage een van de zwakke plekken in de Noordzeekust; bij een doorbraak zou het water tot in Leiden kunnen stromen. Toen Rijkswaterstaat begin deze eeuw plannen maakte om de tien zwakste schakels in de kust aan te pakken, vreesden de Katwijkers dat hun boulevard achter op een hoge dijk zou verdwijnen. Dat bleek niet nodig.

Architect
In opdracht van het waterschap en de gemeente ontwierp een team van ingenieurs, waterbouwkundigen en landschapsarchitecten een ondergrondse stenen dijk met daarachter de garage onder het zand en helmgras van de duinen. Het team stond onder leiding van ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, maar wie is eigenlijk de architect?

Die vraag is van belang, omdat het Beste Gebouw van het Jaar en wedstrijd is van de branchevereniging van Nederlandse architectenbureaus (BNA). Dit is de elfde editie, waarvoor 125 gebouwen werden aangemeld. De jury nomineerde er acht en koos daaruit de ondergrondse garage als winnaar. Ook het publiek (5300 stemmen in vijf weken) koos voor de garage.

Het gebouw zit zowel boven- als ondergronds goed in elkaar; de verlichting, de looplijnen, de positie van de kolommen - over elk detail is nagedacht en de uitvoering is nagenoeg vlekkeloos, aldus de jury. Die had dit jaar vooral oog voor alledaagse architectuur. Zo werden de tennisbaan IJburg en het Noorderparkbad, beiden in Amsterdam, een McDonalds in Rotterdam en een gerenoveerd kerkje in het Groningse Winsum genomineerd, naast het opvallende kantoor Plus Ultra op de universiteitscampus in Wageningen, het kantoor van KWR water research in Nieuwegein en de opgeknapte Hallen in Amsterdam.

Lees ook het Klein Verslag: De draai van de Katwijker

Bekijk hier de andere nominaties.

Tennisclub IJburg in Amsterdam won de deelcategorie Identiteit en Icoonwaarde.Beeld BNA
Het gerenoveerde kerkje Klein Wetsinge in Winsum, te huur voor bijeenkomsten, won in de categorie Leefbaarheid en Sociale cohesie.Beeld BNA
McDonalds in Rotterdam.Beeld BNA
Plus Utra, kantoor op de campus in Wageningen.Beeld BNA
Het Noorderparkbad in Amsterdam.Beeld BNA
Het kantoor van KWR in Nieuwegein is winnaar in de categorie Stimulerende omgevingen.Beeld BNA
De Hallen in Amsterdam.Beeld BNA
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden