Het bericht dat Tour-winnaar Froome positief testte kwam niet als een verrassing

null Beeld EPA
Beeld EPA

Je hoeft geen aanhanger van complottheorieën te zijn om een schimmig spoor te ontwaren tussen het moment in 2009 waarop in het Londense kantoor van de sponsor de champagnekurken knalden en afgelopen woensdag, toen het laatste restje illusie van een schone wielerploeg in rook opging. In acht jaar tijd regen zich bij Team Sky de dopingincidenten aaneen. Het bericht dat viervoudig Tour-winnaar Chris Froome positief testte tijdens de Vuelta kwam niet als een verrassing.

Edo Sturm

Op die februaridag in 2009 straalde het Britse wielrennen. Sky zou het Verenigd Koninkrijk binnen vijf jaar een Tour de France-winnaar van eigen bodem bezorgen. Voor de sceptici was er uitleg over hoe schoon en transparant de ploeg het verziekte wielermilieu tegemoet ging treden.

Teaminitiator David Brailsford was als sportdirecteur verantwoordelijk voor het opmerkelijke reveil van het Britse wielrennen op de Olympische Spelen van Athene (2004) en Peking (2008). Vier jaar later grossierde de thuisploeg in Londen in goud. Bij de Britse bond introduceerde Brailsford het begrip marginal gains: "De winst zit in elke procent." In 2005 werd hij door de Britse koningin geridderd.

Het is de vraag of Brailsford nu nog in aanmerking zou komen voor een knighthood. De 53-jarige ploegbaas zag sinds het wegdebuut in 2010 steeds vaker succes overschaduwd worden door dopinggeruchten en -affaires. Zijn hand daarin is groot.

Brailsfords manco is dat hij verblind raakt door succes. Een streng sollicitatiebeleid wijkt voor zijn marginal gains. Dokters met een besmeurd cv versterken zonder scrupules de ploeg. De Italiaanse arts Fabio Bartalucci, in 2001 in de Giro d'Italia na een politie-inval verdacht van dopingbezit, vindt in 2010 zonder problemen emplooi bij de Britse renstal. Teamarts Geert Leinders voorzag renners bij de Raboploeg van epo en bloedtransfusies. In 2010 gaat hij voor twee jaar aan de slag bij Sky.

Miljoenen

Gealarmeerd door de mogelijkheid van financiële repercussies, zoals bij het dopingschandaal met Lance Armstrong, laat Brailsford renners en staf eind 2012 een verklaring van goed gedrag tekenen. Ploegleider Steven de Jongh weigert en bekent als renner epo te hebben gebruikt. Hij neemt ontslag. Sean Yates en Bobby Julich doen niet veel later hetzelfde, net als Michael Berry, oud-ploeggenoot van Armstrong. Alleen ploegleider Servais Knaven blijft op zijn post.

De insinuaties over doping op sociale media doen de ploeg, Wiggins en Froome af als jaloezie. Sportief blijft het business as usual. Brailsford doceert zijn wijze lessen: "Prestaties komen als mensen zich gewaardeerd voelen." Aan waardering is bij Sky geen gebrek. Geld genereert instemmende ja-knikkers; de ploeg ontvangt van de gelijknamige mediagigant jaarlijks tussen de 30 en 40 miljoen euro.

De incidenten verdwijnen echter niet. Bij Sky-renner Jonathan Tiernan-Locke worden in 2013 afwijkende bloedwaarden geconstateerd. Schorsing en ontslag volgen. Een jaar later vertoont het bloed van Sergio Henao verdachte schommelingen.

Twijfelachtig

Een Russisch hackerscollectief openbaart in 2016 de medische gegevens van Wiggins en Froome. Van Froome was bekend dat hij salbutamol gebruikte om zijn astma te beteugelen, nieuw was dat Wiggins tijdens de Tour van 2011, 2012 (die hij won) en 2013 prednison en corticosteroïden gebruikte met medeweten van de ploeg en de artsen. Legaal op medische gronden, maar twijfelachtig omdat doktersattesten ook prestatieverhogende middelen kunnen maskeren.

In oktober 2016 onderzoekt het Britste antidopingagentschap Ukad berichten dat Wiggins voor de Tour van 2011 een medisch pakketje ontving waarvan niemand wil zeggen wat de inhoud was. Ukad verhoort leiding en renners, maar staakt het onderzoek bij gebrek aan hard bewijs.

Een Engelse parlementaire commissie buigt zich nog wel over de zaak. Volgens de commissie zijn het klimaat en de cultuur bij Sky verziekt. Brailsford heet een 'onaantastbare figuur' die zijn 'bazen op afstand houdt'. Verbaast het dan nog dat Froome in een dergelijke autocratie alle gevoel voor verantwoordelijkheid is kwijtgeraakt?

Lees ook:

Wielrenners sporten onder omstandigheden die inspanningsastma uitlokken, zegt sportarts Jean Driessen. Maar Chris Froome was wel heel erg ziek als hij zoveel medicijnen nodig had.

Een te erge astma-aanval. Daar had Chris Froome last van in de afgelopen Ronde van Spanje. Dus nam hij extra astmamedicijnen. Dubbel zoveel als toegestaan.

De reputatie en geloofwaardigheid van wielrenner Chris Froome liggen onder vuur. De viervoudig Britse Tourwinnaar testte positief tijdens de Vuelta van dit jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden