Het begrotingstekort is bijna weggewerkt

De inkt van de Miljoenennota is nog nauwelijks droog en de eerste meevaller is alweer binnen. Minister Dijsselbloem van financiën rekende voor 2016 en 2017 nog op tekorten op de begroting, van respectievelijk 1,1 procent en 0,5 procent van het bbp. Maar de kans is groot dat al in 2016 zwarte cijfers worden geschreven, zo meldt het CBS.

De jongste cijfers stemmen hoopvol: de overheid kreeg in de eerste helft van 2016 bijna 7 miljard euro meer inkomsten binnen dan in dezelfde periode in 2015. Dat is te danken aan de aantrekkende economie. Doordat meer mensen aan het werk komen, stijgen de inkomsten uit sociale premies. En doordat mensen meer uitgeven, nemen ook de btw-afdrachten toe, en toenemende winsten bij bedrijven leveren meer vennootschapsbelasting op voor de schatkist.

Aangezien de uitgaven al jaren vrijwel constant zijn, loopt het tekort van de overheid snel terug. In de eerste zes maanden van het jaar kwam de overheid per saldo nog maar 1,4 miljard euro tekort om de uitgaven te dekken. Het tweede kwartaal is traditioneel duur omdat de overheid vakantiegeld betaalt aan alle ambtenaren. Gecorrigeerd daarvoor is er zelfs al sprake van een licht overschot op de begroting.

Dat alles zorgt ervoor dat ook de staatsschuld eerder daalt dan verwacht. Als percentage van het nationaal inkomen gebeurt dat al langer. Vanwege de groeiende economie piekte de schuld in het eerste kwartaal van 2015 op 69,1 procent van het bbp. Inmiddels is dat gedaald tot 63,7 procent - al flink op weg naar de Europese norm van maximaal 60 procent.

Maar ook in euro's daalt de schuld inmiddels. Dat was te danken aan eenmalige baten van zo'n 7 miljard, waaronder de verkoop van aandelen in verzekeraar ASR. Die opbrengsten vallen buiten de begroting, maar zorgen er wel voor dat de staatsschuld eind juni zo'n 4 miljard euro lager is dan eind 2015. Dat scheelt dan weer in de rentebetalingen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden