Het begon allemaal met de deksel van de taarttrommel (of de koektrommel)

Iedereen heeft weleens met een frisbee gegooid, maar weinigen zullen weten waar het woord vandaan komt. Het is een wonderlijk verhaal, dat terugvoert naar het einde van de negentiende eeuw, naar het Amerikaanse stadje Bridgeport (even ten noordoosten van New York). Ene William Frisbie had daar de Frisbie Pie Company opgericht, een bakkerszaak vermaard om zijn taarten en koekjes. Vooral studenten aan de Yale universiteit, in het nabijgelegen New Haven, waren er dol op. De campus lag dan ook vaak bezaaid met lege Frisbie tins, de ronde trommels waar de lekkernijen in werden bewaard.

Ergens in de jaren 20 van de vorige eeuw ontdekten studenten dat je het trommeldeksel met een juiste zwiep ook naar elkaar toe kon werpen. De ontvanger moest wel gewaarschuwd worden, want de deksels waren van blik gemaakt. Een worp werd daarom aangekondigd met de uitroep 'Frisbie!'

Frisbee-fanaten twisten nog immer over de vraag of het nu om de deksels van de taart- of de koekjestrommels ging. De twee kampen zijn uiteengevallen in de Pie-Tin School en de Cookie-Tin School, maar dat terzijde.

De rage die onder Yale-studenten uitbrak, verspreidde zich al gauw over de rest van het land. In 1948 kwam de eerste plastic schijf op de markt, eerst onder de naam 'Flying Saucer', daarna 'Pluto Platter'. Met verwijzingen naar vliegende schotels en verre planeten speelden de fabrikanten handig in op de nationale obsessie met ufo's.

In 1959 kreeg de frisbee zijn huidige naam. Richard Knerr, de producent van de Pluto Platter, deed op een van zijn reizen Harvard aan, en hoorde dat de studenten daar de vliegende schijf 'frisbie' noemden. Hij vond dat zo leuk klinken dat hij de naam liet vastleggen. Voor het gemak verving Knerr de tweede i voor een e, zodat de spelling overeenkwam met de uitspraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden