Het begin van de Tweede Kleine IJstijd

Verschiet Koning Winter zijn kruit gewoon vroeg dit jaar of staan we aan het begin van een kleine ijstijd? Volgens wetenschappers zijn er al een tijdje opvallend weinig zonnevlekken te zien. De vorige keer dat dit voorkwam was halverwege de zeventiende eeuw, een periode die bekend staat als 'de kleine ijstijd'.

De meningen van de weerdeskundigen en astronomen lopen uiteen. Een echte voorspelling over hoe bar de komende winter wordt durft eigenlijk niemand te doen. Vooral het weer op korte termijn lijkt grillig en werpt een nieuw licht op de uitspraak 'het kan vriezen en het kan dooien'.

Volgens het artikel van dinsdag op de voorpagina van deze krant komt deze onzekerheid door het hogedrukgebied met koude lucht bij Groenland en Spitsbergen dat botst op de warmere lucht uit het zuiden. De grens tussen deze twee gebieden loopt in de buurt van ons land.

De tegenstelling met het artikel dat vandaag op Nu.nl stond is groot: 'Ja, we krijgen een witte kerst'. En nog groter met het artikel op Telegraaf.nl: 'We staan aan het begin van een nieuwe Kleine IJstijd'.

Volgens de weerspecialist die Nu.nl sprak, Rolf Schuttenhelm van Meteo Vista, is het sneeuwdek dik genoeg om tijdelijk wat mildere temperaturen te doorstaan. Met de kerst zal er dus voldoende sneeuw over zijn voor een 'witte kerst'.

De bekende weerman Piet Paulusma gaat op Telegraaf.nl een stapje verder en voorspelt voor de kerst 'één grote chaos met veel neerslag in de vorm van sneeuw en ijzel'. Volgens de andere deskundigen die in het artikel aan het woord komen is de vroege koude wel degelijk een voorbode van een zeer strenge winter. Volgens de 89-jarige emeritus hoogleraar Kees de Jager is de oorzaak te vinden in de verstoorde cyclus van de zon. De zonnevlekken vertonen vertonen meer of minder activiteit in cycli van ongeveer 12 jaar. We zouden nu opweg moeten zijn naar een zonnemaximum in 2013 met veel activiteit op de zon. Maar het tegengestelde lijkt te gebeuren. Wetenschappers voorspellen zelfs dat de zon in 2016 vrijwel helemaal geen zonnevlekken meer zal hebben. De vraag blijft natuurlijk hoeveel invloed die zonnevlekken eigenlijk hebben op het weer, maar daar zijn de wetenschappers het nog niet over eens.

Het kan ook zijn dat de koude periode waar we nu in zitten gewoon komt door de poolwinden die op dit moment zuidelijker over de aardbol waaien dan het afgelopen decennium het geval was. Volgens Britse wetenschappers passen de laatste drie winters in een patroon dat zich ongeveer iedere tien jaar herhaalt: een paar winters lang teisteren poolwinden West-Europa met vorst en veel sneeuw tot gevolg. Daarna wordt de winter weer milder en regenachtiger. Wat deze Britten echter niet kunnen voorspellen is of de koude periode na 2010 voorbij is, of nog doorgaat tot pakweg 2012.

Op de prenten van Anton Pieck is de winter altijd streng. Titel: 'Kerstfeest'. (Anton Pieck)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden