Het bedrog van Antoinette Hertsenberg

Met de ontmaskering van sjacherende astrologen in Astro TV deed Radar, het TROS-programma van Antoinette Hertsenberg, prima werk. Maar het stelt de kijker wel voor een bizarre vraag: is er een betrouwbare Astro TV mogelijk?

Soms ben ik jaloers. Stinkend jaloers. Radar heeft in een mooie uitzending het gerotzooi, de geldklopperij en het bedrog van nep-astrologen blootgelegd. Zoiets had ik graag als eigen werk gezien. Complimenten, Antoinette! Het resultaat van haar werk is dat RTL Astro TV van de buis heeft gehaald.

Maar dat is het einde van het verhaal niet. Want hoever gaat het astrologenbedrog? Mag Astro TV weer de huiskamers in, als er verantwoorde astrologen aan meedoen? Je zou het wel gaan denken, als je Radar zo bekijkt.

Maar bestaan die dan wel, goeie astrologen? En wie toetst dat? Een beroepsvereniging? En wie erkent die vereniging?

Misschien is het bedrog van Antoinette Hertsenberg wel de suggestie dat er betrouwbare astrologen bestaan. Kan dat?

Ik moet toegeven: ik heb er geen antwoord op. Worden we grotelijk geflest door alle sterrenwichelaars? Ik ben nog nooit overtuigd door een goede astroloog [ja, die ken ik. Een integere, sympathieke persoon - maar van de resultaten van diens berekeningen word ik geen astrologie-adept.]

En Antoinette? In veel orthodoxe kerken, waaronder, schat ik, de hare, is astrologie taboe. Maar ze vergeten daar dat Jezus nog immer onontdekt in zijn kribje had gelegen, als er niet enkele magiërs uit het Oosten een ster achterna waren gereisd - astrologie uit het jaar nul.

De overheid weet ook niet wat ze ermee aanmoet. Zo bestudeerden wetenschappers in de jaren vijftig 'aardstralen'. Die bleken boerenbedrog te zijn - maar dezelfde overheid verhandelde tot niet zo lang geleden kastjes waarmee je de aardstralen kon detecteren en onschadelijk maken.

Het bedrog van Antoinette is dat misbruik van astrologie het fatsoenlijke gebruik veronderstelt. Maar bestaat dat wel?

De Meer!-zin van vandaag:

'Alles doet mee in het geloof, zelfs de meest lichamelijke kanten van het sterven en dood zijn. Dat is er écht mooi bij liggen, zelfs als je dood bent.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden