Het bedrijfsrisico van wisselende contacten

'Torsten Zimmermann, aangenaam. Zeg maar jij, alstublieft." Vorige week maakte ik kennis met meneer Zimmermann (35), oorspronkelijk uit Berlijn, een onmiskenbaar Duits accent. Hij krijgt een behandeling voor zijn hiv-infectie in het ziekenhuis. Omdat hij nog geen huisarts had, is hij naar mij verwezen. In ben immers 'kaderhuisarts seksuele gezondheid' en de verpleegkundige vermoedde dat het wel zou klikken.

De 'viral load' van meneer Zimmermann is op dit moment nauwelijks op te sporen in zijn lichaam en zijn weerstand is gestegen. Dat betekent dat de hiv-behandeling goed aanslaat en hij amper besmettelijk is voor anderen. Meneer Zimmermann werkt bij een internationaal bedrijf. Als ik hem vraag of hij daarom naar Den Haag verhuisde, zegt hij lachend: "Nee, dat was de liefde."

Hij bezocht mij vorige week omdat hij al twee weken pijn had bij het slikken. Hij vreesde voor keelkanker. Daaraan is zijn moeder vijf jaar geleden overleden. Ik zag een vuurrode keel met witte stippen. De klieren in zijn hals waren flink opgezet. "Wat jij hebt, is kenmerkend voor een schimmelinfectie van de keel en waarschijnlijk een deel van je slokdarm. Die komt bij hiv-geïnfecteerden vaker voor. Met een kuur zou dat na enkele dagen moeten beteren. Natuurlijk kan ik keelkanker niet helemaal uitsluiten, maar wat ik nu zie, is voor mij een verklaring."

Hij keek me opgelucht aan. Ik vroeg of zijn partner of eventuele andere seksuele partners last hebben, omdat deze schimmel ook via seks overgebracht kan worden. Zijn partner niet. "Van anderen weet ik het niet. We gaan vaak naar Berlijn en Amsterdam en hebben dan allebei seks met andere mannen. Ik geniet daar volop van. Ik probeer het altijd safe te doen, maar het gaat weleens mis met condooms. Ik ben niet besmettelijk voor anderen, maar zou ik die keelinfectie zo opgelopen hebben?" Dat zou goed kunnen. "Ben je nog wel eens onderzocht op seksueel overdraagbare aandoeningen, oftewel geslachtsziekten?" Dat was jaren geleden. Ik stelde voor het te herhalen. "Dat is goed. Fijn dokter, dat ik hierover met u zo vrij kan spreken."

Vandaag komt hij langs voor de uitslag. De keelpijn is flink minder geworden na het begin van de kuur, maar nog niet helemaal over. Hij proeft ook minder. Als ik in zijn keel kijk, zie ik minder roodheid en nog maar enkele witte puntjes. "Toch keelkanker?" vraagt hij verschrikt. "Ik denk van niet. Uit het onderzoek blijkt dat je een chlamydia-infectie hebt, en die kan ook goed je keelklachten veroorzaken." Hij kijkt me verbaasd aan. Ik leg hem uit dat de kans op twee infecties groot is bij wisselende seksuele contacten. "Een soort bedrijfsrisico?" vraagt hij lachend. "Ja, zo kun je dat zien. Ik schrijf voor beide infecties een aparte kuur voor. Als de klachten nu binnen een week niet fors minder zijn, wil ik dat je terugkomt. Ik heb echter goede hoop dat je dan geen last meer hebt van je keel." Hij neemt opgelucht afscheid. "Laten we het hopen, dokter."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden