Het bedrijfsongelukje van Jorrit Bergsma

Hallum - De 30e Bartlehiem Skeelertocht Hallum, het Open Nederlands kampioenschap 2017Beeld Sjaak Verboom

Daar ligt een olympisch kampioen in de berm in Ginnum. Jorrit Bergsma ‘staat dwars’ op zijn skates, verliest het evenwicht en klapt van de weg. Zijn shirt vertoont gaten, precies daar tussen de schouderbladen. Niet een plek waar een shirt regelmatig scheurt.

De regerend olympisch kampioen tien kilometer komt met de schrik vrij, maar zijn Open NK inlineskaten, zaterdag in het Friese Hallum, begint slecht. Hij grimast wat in de camera.

Wat een verschil met drie uur eerder. Bergsma staat volledig ontspannen met een paar supporters de wedstrijd voor te bespreken. Honderd kilometer over niet beschutte polderwegen. Ja jongen, dat wordt wat, krijgt hij te horen. De grijns verdwijnt niet van zijn gezicht, de handen diep verscholen in de zakken van de joggingbroek.

Bergsma, die deze winter waarschijnlijk weer moet duelleren met Sven Kramer, doet ’s zomers niet veel skeelertochten, maar de honderd kilometer van Hallum laat hij niet schieten. Het is de dertigste keer dat de tocht er wordt gehouden (en overigens de allereerste waarin shorttrackkampioen Sjinkie Knegt een koersje achter een derny rijdt). Een lange duurtraining komt prima uit.

Klinkende namen

Nou ja, trainingsrit? Er wordt wel degelijk hard gereden in Friesland, waar mannen en vrouwen samen starten. Een groot deel van de marathonelite doet mee, met bijvoorbeeld winnaar van vorig jaar Crispijn Ariëns. En bij de vrouwen is Irene Schouten de grote favoriet. Dat zijn klinkende namen.

Van Bergsma’s trainer Jillert Anema mag de Bartlehiemtocht, zoals de wedstrijd ook wordt genoemd, weleens zwaarder en langer worden gemaakt, maar het peloton is het dorp nog niet uit of het spat uiteen. De omstandigheden zijn zwaar. Want in de polder waait het hard. Heel hard.

Wind die bovendien regen meebrengt. Het zorgt voor gladde wegen, en niet iedereen heeft de goede wielen. Bergsma ook niet. Terwijl Anema het vooraf nog had gezegd: de Bartlehiemtocht is een ‘fantastische’ wedstrijd, maar als er twee druppels regen vallen is zijn ploeg in principe gezien.

Daar krijgt Adema ook gelijk in, al had hij ook niet kunnen bedenken dat Bergsma op zijn rug in een greppel zou liggen. En een ronde later gaat de Fries nog een keer onderuit. Hij komt met een skate in een waterput, zegt hij. Dit keer loopt er bloed uit flinke schaafwonden aan elleboog en knie. Sipjes passeert hij een tweede keer door Hallum.

Bergsma houdt het voor gezien. Het is mooi geweest. Hij zoekt even naar de eerste hulp, krijgt die uiteindelijk in het omkleedgebouw om de hoek. Hij ziet niet hoe Ariëns in een spannende sprint de Belg Bart Swings verslaat. Irene Schouten heeft dan al haar suprematie getoond door als enige vrouw mee te kunnen met sterke mannelijke ‘hazen’.

Bedrijfsongelukje

Voor Bergsma zijn er belangrijkere wedstrijden dit jaar. Blijft over de vraag wat voor risico een Bergsma dan in een windrit moet nemen? Is zijn val een beetje te vergelijken met de sleutelbeenbreuk van Sven Kramer begin dit jaar? Inmiddels gedoucht en verbonden zegt Bergsma dat een valpartij als deze simpelweg af en toe gebeurt.

Een bedrijfsongelukje. Niks gebroken gelukkig. De eerste pas in de voorbereiding van de Fries. Ja, hij zal wel een ‘stijf knietje’ hebben en misschien een gehavende nacht, maar ach, hoort erbij. “Morgen maar een rustdag en dan volgende week trainingskamp.”

Later stuurt Bergsma nog een foto de wereld in. Twee keer gevallen, staat erbij. “Shit happens.” Hij krijgt een like van Sven Kramer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden