Het barst van de populisten

De kranten barsten de laatste tijd werkelijk van stukken over populisten in het algemeen en Donald Trump en Geert Wilders in het bijzonder. En vrolijker word je er niet van. Neem Trouw van afgelopen zaterdag. In Letter&Geest schrijft Leonie Breebaart dat populisten als Wilders de waarheid opeisen en haar uithollen, en noemt Lodewijk Dros hem even verder de 'erfgenaam van volkstribuun Abraham Kuyper', die na de verkiezingen van 17 maart volgend jaar 'zomaar' premier zou kunnen worden. Dat we er maar vast aan wennen.

Eerlijk gezegd geloof ik er niks van, maar ja, ook bij mij zal de wens de vader van de gedachte zijn. Gelukkig schrijft Hans Goslinga in de Verdieping van die krant dan weer dat onze partijdemocratie nog steeds een sterke buffer vormt tegen ongeleide projectielen à la Trump en onze eigen nationale volksmenners. Geen premier Wilders dus, althans niet volgend jaar en niet zomaar.

Heel bont maakt Marieke de Hoon het. De docent internationaal recht grijpt op Opinie het proces tegen Wilders aan om uit te leggen dat het recht geen grote maatschappelijke thema's kan oplossen en het uiteindelijk is gedaan met het gezag en de legitimiteit van de rechtsstaat. En dus is de rechtsstaat daarmee ter ziele.

Zij sluit af met een uitermate zwartgallige constatering en meldt dat 'wij zijn gestopt met praten met elkaar, met luisteren, met respecteren van andersdenkenden, met proberen elkaar te overtuigen op argumenten, met respect, openheid en bereidheid de eigen aannames te heroverwegen. En dus zijn we gestopt met samenleven. Geen juridisch proces dat dit zal oplossen.'

Jawel, het staat er allemaal. En ik vrees dat dat 'wij' slaat op minstens heel Nederland en omstreken, dus ook op haarzelf. Ik vroeg me af of ik haar een touw moest sturen om zich te verhangen of haar een goede Kerst en een gelukkig Nieuwjaar zou moeten wensen.

Toch maar het laatste.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden