Het baasje droomt dat ze met Nessy op missie mag

reportage | Deelnemers WK reddingshonden hebben slechts 30 minuten per zoekactie

STEPHANIE ENGEL

NIJMEGEN - Een explosie heeft chaos aangericht bij een oude school waar geregeld jongeren rondhangen. Er is vermoedelijk met vuurwerk gerommeld. Om het gebouw heen is het een ravage: bergen steen, geknakte betonblokken en een half dozijn verdrukte auto's. Er zijn twee doden gevonden. Drie mensen zijn nog vermist. Alle ogen zijn gericht op het midden van de berg puin. Daar rent een zwart-witte hond druk heen en weer. De neus van dit dier kan de slachtoffers redden.

Het zou zomaar echt gebeurd kunnen zijn, maar in dit geval gaat het om een enscenering tijdens het Wereldkampioenschap voor reddingshonden, dat voor het eerst door Nederland wordt georganiseerd. Er doen 140 deelnemers uit twintig landen mee in Nijmegen.

De rook die opstijgt boven het puin wordt aangewakkerd door een medewerker. Luide knallen worden veroorzaakt door mannen die met voorwerpen op auto's slaan. "Dat moet de dieren afleiden", legt Gerdy Daamen, voorzitter van Reddingshondenvereniging Zuid Oost Nederland en organisator van het WK, uit. "Het moet de dieren moeilijk worden gemaakt, want bij een echte ramp heb je vaak ook veel lawaai en afleiding."

Maar er liggen wel echt drie mensen verborgen onder het puin, zegt Daamen. "Weliswaar op zachte matjes en op veilige plekken, maar ze zijn onzichtbaar voor de honden. Zij kunnen ze alleen ruiken."

De zwart-witte bordercollie zoekt zich rot. Zijn tong hangt ver uit zijn bek. Hij hijgt, kwispelt en rent tegelijk. Dan komt de Duitse eigenaresse triomfantelijk naar buiten. Succes! Die driejarige Spark heeft alle vermisten getraceerd, en wel binnen het daarvoor gestelde half uur.

De Zweedse lerares Anne Marie Melin, die meedoet met haar golden retriever, heeft minder geluk. Zij halen de minimale score niet en liggen uit de wedstrijd. De teleurstelling is groot. Melin heeft dromen. Ze wil met Nessy mensen helpen en worden uitgezonden. Nu al vraagt de Zweedse politie haar zo'n vijf keer per jaar te helpen met het zoeken naar vermisten.

"Voor de meeste deelnemers is het een hobby, maar er zijn ook veel eigenaren die hun speciaal getrainde hond willen inzetten", zegt Daamen. "Puinzoeken is in Nederland niet aan de orde. Hier kunnen reddingshonden vermiste mensen terugvinden in bosgebieden of een spoor van iemand terugvinden aan de hand van eigendommen. Wij hopen dat de Nederlandse politie in de toekomst ook gebruik zal maken van onze honden."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden