InterviewAsielzoeker Ali

‘Het AZC is niet gemaakt om een pandemie uit te zitten’

Ali uit Iran.Beeld Koen Verheijden

In het AZC van Wageningen wonen asielzoekers hutjemutje op elkaar, vertelt inwoner Ali (35). Het opschorten van de asielprocedures maakt hem verdrietig.

In het AZC in Wageningen doet iedereen zijn best om zich aan de maatregelen tegen corona te houden, vertelt de Iraanse Ali. “We volgen de aanwijzingen van de regering op.” Dat betekent: handen wassen, in je elleboog niezen en afstand houden. Maar vooral dat laatste is lastig. Ali deelt met vier man een kamer, de badkamer en de wc worden gedeeld met 32 mensen. Van de gemeenschappelijke keuken moeten zeventig inwoners gebruik maken.

En dus maken hij en andere bewoners zich zorgen over het coronavirus. Het centrum heeft enkele kamers beschikbaar gesteld als isolatieruimtes, mocht er iemand ziek worden. Maar dat lijkt Ali niet genoeg, mocht er echt een uitbraak komen. Ook maakt hij zich zorgen over de gezondheid van de bewoners. “Met 46 euro leefgeld per week is het lastig om goed en gezond eten te kopen.”

Ali vluchtte zo’n twee jaar geleden uit Iran. Daar werd hij bedreigd vanwege zijn geloof, zegt hij. Ali is opgevoed met de islam, maar bekeerde zich enkele jaren geleden tot het christendom. “De islam en al haar regels en wetten brachten me alleen maar angst, ik voelde me er leeg en depressief door.” Maar van godsdienstvrijheid is geen sprake in Iran, zegt Ali. “Als je christelijk bent, zien fanatieke moslims je als een virus dat moet worden uitgeroeid.”

‘Als het om asielprocedures gaat, hebben jullie alle tijd’

Hij wil absoluut niet klagen over de omstandigheden in het AZC, benadrukt hij. “Het is geen hotel, en dat is ook helemaal niet erg.” Maar, zegt hij, het centrum in Wageningen is ingericht op een korte verblijfsduur, voor mensen in het begin van hun asielprocedure. “Het is niet gemaakt voor het uitzitten van een pandemie.” Nu vrijwel alle asielprocedures stilliggen, zal het ook niet snel minder vol worden in het centrum, verwacht hij.

Zelf woont hij sinds oktober 2018 in het centrum. Zijn asielprocedure is nog niet gestart, duidelijkheid over wanneer dat gebeurt is er vanwege de coronacrisis niet. Het wachten maakt hem “niet boos, maar een beetje verdrietig. Een gevangene weet meestal wanneer zijn straf is afgelopen en hij weer verder kan met zijn leven. Dat weten wij niet.” Grappend: “Meestal zijn jullie Hollanders zo punctueel! Maar als het om asielprocedures gaat, hebben jullie opeens alle tijd.”

Zijn vrouw en tienerzoon zijn nog in Iran. Via WhatsApp hebben ze af en toe contact, andere kanalen zijn door de Iraanse overheid geblokkeerd. Ali wil om veiligheidsredenen niet veel kwijt over zijn familie. Ook wil hij daarom niet met zijn achternaam in de krant. Nadat hij zijn eigen asielprocedure heeft doorlopen, hoopt hij een gezinsherenigingsproces te starten. Ook die procedures liggen door de coronacrisis grotendeels stil. “Ik wil mijn familie niet teleurstellen. Ik vertel ze dat ze hoop moeten houden. We zijn nog steeds één, al zijn we dan ver van elkaar verwijderd.” Lukt het om die boodschap over te brengen? Ali weet het niet. “Als je elkaar al zo lang niet gezien hebt, is dat een heel moeilijke vraag.”

Ali's volledige naam is bekend bij de redactie. 

Lees ook: 

Asielzoekers mogen de noodopvang niet verlaten

Advocaten en vluchtelingenwerk maken zich zorgen over de rechten van asielzoekers. 

Asielzoekers verdienen betere voorzieningen, vindt de Nationale Ombudsman

De Nationale Ombudsman en de Kinderombudsman spreken zich uit over de lange wachttijden voor asielzoekers. De locaties waar zij verblijven schieten tekort. 

Politiek heeft problemen bij de IND vooral aan zichzelf te danken 

De bezuinigingen op de IND waren te stevig en het kabinet reageerde te langzaam toen wachttijden voor asielprocedures opliepen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden