Het arrestatiebevel kwam van Jasser Arafat zelf

Israël beschuldigt de Palestijnse leider Arafat ervan te weinig te doen om extremisten op te pakken. En wie wél wordt opgepakt, is zo weer vrij. Draaideurbeleid, noemt Israël dat.

Tineke Bennema

RAMALLA - Dr.Ahmad Moesalmani is binnen een maand twee maal gearresteerd: door de Palestijnen én de Israëliërs. Zijn geval is een typisch voorbeeld van wat Israël het Palestijnse draaideurbeleid noemt. Vorige maand arresteerde de Palestijnse veiligheidsdienst de arts op de westelijke Jordaanoever om hem een week later weer vrij te laten. Moesalmani wordt verdacht van activiteiten voor het PFLP (Volksfront voor de Bevrijding van Palestina). En daarom arresteerde Israël hem deze maand zelf maar.

Dat was precies wat Dr.Ahmad, zoals iedereen hem noemt, vreesde: de Palestijnse arrestatie heeft de aandacht van de Israëliërs op hem gevestigd, terwijl hij zegt onschuldig te zijn. Zijn vrouw Nafoez, ook arts, meent dat haar man de dupe is geworden van het politieke conflict tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit. Beide partijen zijn op zoek naar zondebokken. De Palestijnse Autoriteit laat de Israëliërs zien dat het echt zijn best doet om mensen te arresteren. En de Israëliërs geven de Palestijnen de boodschap dat ze hun spelletje doorhebben.

Vlak voor zijn recente, Israëlische arrestatie, wilde Moesalmani zijn verhaal kwijt over het Palestijnse gevangenenbeleid ,,omdat onze nationale strijd niet ten koste mag gaan van burgerrechten en de mensenrechten''. Hij vertelt dat zijn cel in Ramalla twee meter lang was, een meter breed met in de hoek twee lege cola-flessen: een om in te plassen en een om water uit te drinken. De dokter toont zich woedend over zijn arrestatie, de wantoestanden in zijn cel, en zijn bizarre vrijlating -door de Palestijnse Autoriteit.

Uit protest hield hij een hongerstaking van tweeënhalve dag. Dagelijks verklaarde hij dat hij niets te maken had met de door het PFLP opgeëiste moord op de Israëlische minister van toerisme Rechavam Ze'evi op 17 oktober. Hij was veel te druk met zijn werkzaamheden in de gezondheidszorg. Moesalmani is de oprichter van de Unie van Gezondheidszorg, die banden heeft met het PFLP en gratis hulp geeft aan patiënten in afgelegen dorpjes. Van allerlei Europese donoren, ook Nederlandse, ontvangt de unie geld voor ontwikkelingsprojecten. Moesalmani heeft diverse publicaties over de gezondheidstoestand in de Palestijnse gebieden op zijn naam staan, en is een bekende en gewaardeerde persoonlijkheid.

Bassem Eid, directeur van een Palestijnse mensenrechtenorganisatie, stelt dat ,,het probleem van de PA is dat het weliswaar een rechtssysteem heeft, gebaseerd op het Jordaanse, maar dat niet uitvoert. Palestijnen kunnen voor onbepaalde tijd opgepakt worden, zonder dat familie ervan weet, zonder dat er een advocaat geraadpleegd mag worden''.

Het Volksfront is het slachtoffer geworden van de Israëlische eisen, stelt Eid: ,,Ze zijn tussen de Palestijnse hamer en het Israëlische aambeeld terechtgekomen. Er bestaat geen twijfel over dat de gevangenname van de PFLP-leden en van Hamas ook de internationale gemeenschap geruststelt. Helaas worden mensenrechten hier gepolitiseerd ten koste van de Palestijnen.''

Moesalmani stelt op zijn beurt vast dat er is ook geen scheiding van uitvoerende, wetgevende en juridische macht is. Waarschijnlijk is zijn arrestatie niet een direct bevel van Arafat geweest, maar zijn de veiligheidsdiensten verantwoordelijk. Hij illustreert dat door te vertellen hoe vier leden van de Palestijnse veiligheidsdienst naar het kantoor kwamen en hem uitnodigden om ergens 'een kopje koffie' te gaan drinken. De gastvrijheid bleek gevangenname. ,,Ze vroegen me of ik meer wist over de moord op Ze'evi. Ik schreeuwde dat ik er niets mee te maken had, en dat ik vrijgelaten moest worden. Mijn bewakers zeiden telkens: We respecteren je, het spijt ons ook vreselijk, maar we kunnen er niets aan doen, het arrestatiebevel komt van Aboe Ammar (Arafat -TB) zelf.''

Na een demonstratie van familie, sympathisanten en parlementsleden, riep uiteindelijk het hoofd van de inlichtingendienst Djibril Radjoeb Moesalmani bij zich. Ditmaal werd hij uitgenodigd voor de lunch. ,,Er stond een lange tafel met een enorm banket. Radjoeb zei me dat hij me zou vrijlaten, niet vanwege de protesten, maar alleen omdat hij dat zelf wilde. Hij nodigde me uit aan tafel, maar ik heb alles geweigerd, zelfs de koffie (die geserveerd wordt ter verzoening -TB) en toen stuurde hij me naar buiten.''

Die vrijheid duurde maar een paar weken. Israëlische soldaten arresteerden Moesalmani bij zijn huis en hij zit nu in de gevangenis in Jeruzalem. De aanklacht luidt dat hij voor 1984 lid werd van de PFLP, en dat hij nog steeds banden onderhoudt met de leiders. Bewijs voor terroristische activiteiten heeft de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst nog niet gevonden. En volgens de Joodse advocate van de dokter vormt Dr.Ahmad geen gevaar voor wie dan ook.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden