Het andere CDA bestaat al, heren

PvdA'ers René Cuperus en Bert Ummelen signaleren een principiële kloof tussen PvdA en VVD, die volgens hen momenteel niet overbrugd wordt (Opinie, 12 april).

Dat probleem doet de schrijvers terugverlangen naar 'het CDA van weleer'. Zij projecteren op dit 'CDA van weleer' hun verlangen naar een toekomstige 'sociale participatiesamenleving' van minder markt, meer samenleving, verbondenheid en mededogen. Dat 'CDA van weleer' vinden ze echter niet meer terug bij 'koopman Buma, die louter gefixeerd lijkt op lastenverlaging en een kleinere overheid'.

Wie de politieke actualiteit volgt, weet dat er al een partij is die beantwoordt aan genoemd profiel. In het redactionele commentaar naast het artikel van Cuperus en Ummelen, over de toekomst van verzorgingshuizen, prijst Trouw de ChristenUnie als partij die 'al in een vroeg stadium liet zien de maatschappelijke zorgen te hebben verstaan'.

Wie de publicaties van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie volgt en de concrete politieke inzet ziet, weet dat de 'sociale participatiesamenleving' al veel langer het leidende motief is van deze partij. Van publicaties over 'zorg met een hart' tot inzet voor illegalen in de begrotingsonderhandelingen blijkt dat de ChristenUnie de partij is die Cuperus en Ummelen zoeken. Zij zijn niet de enigen, getuige het feit dat in deze krant toch regelmatig de hoop klinkt naar deze ontwikkeling en zo'n partij.

Alhoewel het inhoudelijk en politiek feitelijk glashelder is dat de ChristenUnie dit alles biedt, wordt dit eigenaardig genoeg niet gezien. Het was de ChristenUnie die de 'winnaar' werd genoemd in de onderhandelingen voor het kabinet Balkenende IV. Dit heeft wellicht te maken met het beeld dat deze partij een club is van gereformeerd-vrijgemaakten en evangelischen. Een exclusieve club voor 'waren en zwaren'. Het gegeven dat 28 procent van de PKN inmiddels op de ChristenUnie stemt en de openheid naar alle kerkelijke richtingen weerspreken dit beeld. Die openheid vertaalde zich in maart in de beste lokale verkiezingsuitslag ooit.

Constructieve compassie met geloof in de samenleving, dat is wat Cuperus en Ummelen, en velen met hen, zoeken. Ze zoeken een ander CDA. De PvdA zit al met dat andere CDA aan de onderhandelingstafel. Het heet de ChristenUnie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden