Het Ajax van Erik ten Hag: langer en intensiever trainen

Ajax-rainer Erik ten Hag tijdens de laatste openbare training van Ajax in aanloop naar de wedstrijd tegen Feyenoord. Beeld ANP
Ajax-rainer Erik ten Hag tijdens de laatste openbare training van Ajax in aanloop naar de wedstrijd tegen Feyenoord.Beeld ANP

Erik ten Hag, Ajax' nieuwe trainer, debuteert vandaag in het duel met Feyenoord. Zijn spelers trainen vaker en harder.

Jan-Cees Butter

Erik ten Hag, de nieuwe trainer van Ajax, heeft de verhalen ook gehoord en gelezen. In de sjablonen, waar Nederlanders zich - zeker in Amsterdam - graag van bedienen, zou hij niet passen in de Ajax-huisstijl. Het moet sierlijk, technisch verfijnd en ja, uiteraard ook met buitenspelers (zelfs als ze niet voorhanden zijn) bij Ajax. Daar past toch geen trainer bij die discipline en arbeid als voornaamste pijlers heeft?

Ten Hag maakte er vrijdagmiddag tijdens de persconferentie op De Toekomst, waar hij vooruitblikte op De Klassieker tegen Feyenoord (zondag 14.30 uur), direct korte metten mee. "Ajax staat voor dominant, attractief voetbal. En daar staat Erik ten Hag ook voor", stipt hij fijntjes aan.

Balbezit-trainer

In Duitsland, waar hij de reserves van Bayern München onder zijn hoede had, noemden ze Ten Hag de 'balbezit-trainer'. Bij FC Utrecht, de club die hij vlak voor de jaarwisseling verliet ten gunste van Ajax, werd hij geroemd vanwege zijn aanvallende backs. En bij Go Ahead Eagles, waar Ten Hag vijf jaar geleden voor het eerst op eigen benen stond, wordt hij nog herinnerd vanwege zijn offensieve middenveld. Ten Hag (47) wil maar zeggen: aanvallend en attractief spel streeft ook hij na, maar de manier waarop dat kan, is afhankelijk van het materiaal.

Als Ten Hag in zijn eerste twee weken als trainer van Ajax iets is opgevallen, dan is het wel de ambitie in de spelersgroep. Die noemt hij voorbeeldig. "De drive is groot. Spelers hebben niet alleen de ambitie om kampioen met Ajax te worden, maar willen ook internationaal presteren", constateerde hij. "Om daar te komen, zul je er ook de tijd en energie in moeten steken."

Langere werkdagen

De verschillen met zijn voorganger Marcel Keizer, die vlak voor Kerst werd ontslagen na de bekernederlaag bij FC Twente, zijn nu al waarneembaar. Er wordt vaker getraind. Spelers maken langere werkdagen. En de intensiteit van de oefenstof ligt aanmerkelijk hoger.

Ten Hag heeft er zo zijn redenen voor. De Haaksberger is overtuigd van zijn visie, die hij met succes toepaste bij FC Utrecht. Vooral op het fysieke vlak valt er nog veel terrein te winnen bij Ajax, meent hij. "Wat ik in twee weken al wel heb gezien, is dat er nog veel lucht naar boven zit", zei Ten Hag over het fysieke aspect bij Ajax. "Het plafond kan nog vele malen hoger, maar dan zal de intensiteit en dynamiek omhoog moeten."

Erik ten Hag tijdens de training van Ajax. Beeld ANP
Erik ten Hag tijdens de training van Ajax.Beeld ANP

Ten Hag, die voor tweeënhalf jaar tekende bij Ajax, zal zijn voetbalvisie zorgvuldig implementeren. "We proberen het op een methodische wijze te doen", stelde de oud-voetballer van FC Twente, De Graafschap, RKC en FC Utrecht. "Dus niet van één naar honderd schakelen. We willen en moeten verbeteren. Goed is niet goed genoeg."

Langdurig proces

Ten Hag heeft de afgelopen weken voorzichtig wat aanpassingen doorgevoerd in het spel van Ajax. Waar hij precies op doelde, wilde hij niet zeggen, al hoopt hij er tegen Feyenoord iets van terug te zien. "Als trainer ben je geen tovenaar", benadrukte hij echter. "Voetbal is een complexe sport. Je kunt in twee weken niet zo veel facetten naar je hand zetten. Trainen is een langdurig proces. Op de lange termijn - dat is je taak als trainer - gaat het erom dat je het spel verbetert, waardoor ook de resultaten komen."

Ten Hag, de eerste Ajax-trainer die debuteert tijdens De Klassieker, kan zondag beschikken over een nagenoeg fitte selectie - alleen de geblesseerde Daley Sinkgraven, Nick Viergever en Kasper Dolberg zijn er niet bij. Nicolás Tagliafico, een Argentijnse linksback, zal vermoedelijk debuteren in de Arena.

Veltman: We moeten de afspraken nakomen

Het is nog even wennen, zei Ajax-aanvoerder Joël Veltman vrijdagmiddag op trainingscomplex De Toekomst over de nieuwe trainer Erik ten Hag, die eind vorig jaar werd aangesteld als opvolger van de ontslagen Marcel Keizer. Ajax traint nu twee weken onder de van FC Utrecht overgekomen coach. "Hij hamert er vooral op dat we de afspraken nakomen", zei Veltman (26) over zijn eerste indruk van Ten Hag. "Voor mij persoonlijk is er tot dusver niet zo veel veranderd."

Veltman was verrast toen hij hoorde over het ontslag van Keizer, vlak voor Kerst. Volgens de Ajax-captain had Keizer meer krediet verdiend. Een verklaring vanuit de directie over het ontslag van Keizer en zijn assistenten Hennie Spijkerman en Dennis Bergkamp is via persoonlijke gesprekken gegeven, "maar het is niet openlijk gedaan", wilde Veltman erover zeggen. Zijn focus ligt op het duel met Feyenoord, waar Ajax zondag begint aan de inhaalrace op koploper PSV (vijf punten).

Veltman zal vermoedelijk tegenover linksbuiten Sam Larsson staan. "Hij is een lastige speler. Larsson speelt graag tussen de linies, is technisch vaardig en ook goed in de één-tegen-één-duels. Het is aan mij om hem uit de wedstrijd te spelen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden