Het afscheid van een fenomeen en de sores rond een atletiekgala

Jubilea zijn niet gevrijwaard van de crisis. Pas in april was zeker dat de dertigste editie van de Fan- ny Blankers-Koen Games, beter bekend als FBK Games, zondag doorgang kan vinden. Weer zijn in Twente op creatieve wijze financiële gaten gedicht.

De man die het evenement met vier wereldrecords groot maakte, Haile Gebrselassie, neemt er afscheid van de 10 kilometer. Of niet. Je weet het maar nooit met dit fenomeen dat zondag in Manchester de snelste seizoentijd uit de benen schudde. Op stoppen volgt bij de inmiddels 39-jarige Ethiopiër doorgaans doorgaan. Het zou echter ook kunnen dat zijn afzwaaien symbool staat voor het wegglijden van Nederlands grootste baanwedstrijd.

In januari kwamen in deze krant de noden van de FBK Games in een vraaggesprek met toenmalig directeur Jan Arie Bijl uitgebreid aan bod. Na publicatie meende Bijl dat de zwarte zijde van de kwestie was overbelicht. Hij zag, ondanks de penibele situatie, grote kansen voor zijn evenement.

Dat zien we vaker in de sport: op drijfzand gefundeerd optimisme. Volgens Bijl is één probleem van de atletiek in Nederland: "We missen een boegbeeld als Sven Kramer bij het schaatsen. Maar dat kan zo veranderen." Alsof het een kwestie is van op de juiste moment met de vingers knippen.

Crisis of niet, elk optimisme over een nog op gang te brengen geldstroom in de Nederlandse sport kan beter worden gewantrouwd. Zeker als die hoop de gaten moet vullen die wegvallende subsidies of afhakende sponsors achterlaten.

Dat is wat er in Hengelo aan de hand is. Aan de ene kant het te hoge streven om te horen tot de Diamond League, het walhalla van de internationale baanatletiek. Aan de andere kant een gevecht tegen schaarste.

Daarbij was de editie van zondag niet eens de grootste zorg. Dat is straks, met het wegvallen van de laatste overheidssubsidie, die van 2013. Bijl hoeft zich er het hoofd niet meer over te breken. Hij werd eind maart wegens 'verschil van inzicht over de te volgen koers en taakuitvoering' ontslagen.

Nederland en baanatletiek, het wil geen innige liefde worden. Er zal in de aanloop naar de Spelen van Londen aandacht zijn voor de zegereeks van Fanny Blankers-Koen uit 1948. Die wekt wereldwijd nog altijd veel ontzag. Maar er heeft hier geen traditie kunnen wortelen.

Zelfs de meest creatieve ideeën van internationaal vooraanstaande Nederlandse atletiekmanagers hebben de FBK Games niet groter kunnen maken dan ze enkele jaren geleden waren. Het evenement is een voorloper: muziek tijdens lange afstanden, alternatieve duels tussen toplopers met verschillende specialismen en het dichter bij het publiek brengen van de baanatletiek. Het kogelstoten zaterdag in de binnenstad is daarvan een voorbeeld.

Toch moet er al jaren worden bezuinigd wegens teruglopende (sponsor)inkomsten. Het atletenbudget ging dit keer van 500.000 naar 325.000 euro. Ter vergelijking: Zürich en Brussel tellen 250.000 euro neer alleen om wereldrecordhouder Usain Bolt voor een 100 of 200 meter op hun affiche te krijgen.

Er moest creatief met geld worden omgegaan. Het aantal onderdelen werd teruggebracht van zeventien naar veertien en Nederlandse atleten krijgen meer aandacht. Dat hoeft geen nadeel te zijn, een compacter programma past bij de tijdsgeest.

Bladerunner Oscar Pistorius wordt als relatief goedkope attractie gepresenteerd. Ethiopische atleten strijden op de 10 kilometer om twee van de drie olympische tickets. De kosten van die selectie worden deels gedragen door de Ethiopische bond.

Deze Afrikaanse strijd zal in de rest van de wereld met argusogen worden gevolgd. Zal Gebrselassie, tweevoudig olympisch kampioen, na zijn mislukte marathonpoging toch op curieuze wijze zijn vijfde Spelen halen? Dan hoeft hij tot zijn opluchting wéér niet te stoppen en kan hij volgend jaar Hengelo nogmaals uit het slop halen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden