Het afschaffen van de dividendbelasting scheelt een hoop administratieve rompslomp

Unilever in Rotterdam drong aan op afschaffing van de dividendbelasting. Beeld ANP
Unilever in Rotterdam drong aan op afschaffing van de dividendbelasting.Beeld ANP

Commotie over het afschaffen van de dividendtax, maar waar draait het om? De vaak gestelde vragen op een rij.

Het kabinet wil de dividendbelasting afschaffen. Dat heeft tot veel commotie geleid. Shell, Unilever en werkgeversorganisatie VNO-NCW willen van die belasting af. Maar waarom? Bedrijven betalen die belasting niet.

Wie wel?

Neem een Nederlandse belegger met een stevig pakket aandelen AkzoNobel. AkzoNobel keert dividend uit, de aandeelhouder heeft recht op een winstuitkering van duizend euro. Over dat bedrag geldt een belastingtarief van 15 procent. AkzoNobel betaalt dat aan de Belastingdienst, de aandeelhouder ontvangt 850 euro dividend. De resterende 150 euro krijgt hij terug van de Belastingdienst als hij zijn belastingformulier inlevert.

Vestzak broekzak dus. Toch levert de dividendbelasting het rijk 1,4 miljard op. Hoe kan dat?

Dat bedrag wordt grotendeels betaald door grote buitenlandse beleggers. Die betalen die 15 procent ook, maar kunnen dat in Nederland niet verrekenen.

De grote bedrijven willen hun buitenlandse aandeelhouders dus verwennen?

Dat zou je denken, maar nee. Veel buitenlanden kennen een eigen dividendbelasting. Vaak is die hoger dan in Nederland - in Duitsland, Frankrijk en België bijvoorbeeld. In de VS kan die wel 30 procent bedragen, volgens VNO-NCW. Een rijke Amerikaan die in AkzoNobel belegt en recht heeft op duizend euro dividend, ontvangt maar 700 euro. Die andere 300 euro gaat naar de Amerikaanse fiscus. Maar die Amerikaan heeft al 150 euro aan de Nederlandse belastingdienst afgedragen. Om het dubbel betalen van belasting te voorkomen, heeft Nederland afspraken gemaakt met de betrokken landen. In het geval van de Amerikaan: hij kan de 150 euro die hij in Nederland betaalde van zijn inkomsten aftrekken. Zo beurt hij toch 700 euro dividend over zijn aandelen AkzoNobel.

Dan is de Amerikaanse fiscus gebaat bij de afschaffing van de dividendbelasting in Nederland.

Klopt. Als Nederland die afschaft, betaalt de Amerikaan nul euro aan de Nederlandse fiscus over het Akzo-dividend. Maar het Amerikaanse tarief van 30 procent blijft. Dus betaalt hij 300 euro aan de Amerikaanse fiscus. Houdt hij ook 700 euro over.

Willen Nederlandse bedrijven dan Amerikaanse, Franse, Duitse en Belgische overheden aan extra inkomsten helpen?

Nee natuurlijk. Er is een groot land dat in de buurt ligt en geen dividendbelasting kent: het Verenigd Koninkrijk. Een grote Britse investeerder die de keuze heeft om te beleggen in AkzoNobel of een Brits verfbedrijf weet nu één ding zeker. Over het dividend van AkzoNobel moet belasting worden betaald, over het dividend van het Britse bedrijf niet. Als Nederland zijn dividendbelasting schrapt, worden Nederlandse aandelen aantrekkelijker voor veel Britse beleggers.

Is dat belangrijk?

Als meer Britten in Nederlandse bedrijven beleggen, zou dat de koersen van die bedrijven misschien ten goede komen. Als de koersen stijgen, wordt het voor buitenlandse partijen lastiger die Nederlandse bedrijven te kopen. Zulke overnamepogingen zijn er geweest. Denk aan Kraft Heinz dat Unilever wilde overnemen. Denk aan PPG dat op AkzoNobel joeg. De bedrijven vonden dat gejaag niet prettig, de Nederlandse regering ook niet.

Is dat het enige voordeel?

Er komt administratieve rompslomp kijken bij die dividendbelasting. Er wordt veel geld rondgepompt tussen bedrijven, belastingdiensten en beleggers. Het rijk incasseert, zegt fiscalist Robert van der Jagt van KPMG Meijburg, 3,8 miljard aan dividendbelasting, maar de netto-opbrengst is 1,4 miljard. De Belastingsdienst krijgt het rustiger als de dividendtax eraan gaat.

Dan speelt het vestigingsklimaat. De VS gaan hun vennootschapsbelasting fors verlagen. Dat moet bedrijven naar Amerika lokken. In diverse landen staat de dividendbelasting ter discussie, zegt VNO-NCW, of wordt die mogelijk verlaagd. De vrees is dat Engeland gaat stunten met zijn belastingtarieven als het de EU verlaat. In dat kader is de afschaffing van de dividendbelasting ook te zien: een lokkertje voor bedrijven om naar Nederland te komen of er te blijven.

Weegt dat op tegen dat verlies aan inkomsten van 1,4 miljard?

Tja, wie zal het zeggen? Belastingtarieven spelen een rol als een bedrijf een vestigingsland zoekt, ook als die belasting door beleggers wordt betaald. Maar in dat verband is de vennootschapsbelasting veel belangijker. Bovendien spelen zaken als het opleidingsniveau van bewoners en de bereikbaarheid ook mee. VNO kent een bedrijf dat vertrok vanwege de Nederlandse dividendtax: chemieconcern LyondellBasell.

Lees ook:
- De afschaffing van de dividendbelasting is een verkeerd middel voor een goed doel
- Afschaffen dividendbelasting zet coalitiepartijen onder druk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden