null Beeld

De leestip vanEva Meijer

Het advies van Eva Meijer: lees drie boeken per week

Eva Meijer (1980) is schrijver en filosoof. In juni verschijnt haar eerste dichtbundel: Het witste woord

Eva Meijer

Mijn belangrijkste leestip: lees veel en wissel tussen genres. Een boek per dag is niet voor iedereen haalbaar, maar drie per week is een goede richtlijn. Lezen is een oefening in aandacht waarin je soms voor even vrij bent.

Wat ik recent las

Momenteel gaat mijn ochtendlijke filosofieleestijd naar Notes toward a performative theory of assembly van Judith Butler. In dit boek onderzoekt Butler verzet van samenkomende lichamen, zoals Black Lives Matter. Het boek verheldert protest van nu, zoals de verschillen in behandeling van Extinction Rebellion en de protestboeren. Het is toegankelijk geschreven, maar blijft theorie. Ernaast ligt A book of days van Patti Smith, elke dag een foto met wat woorden, soms mooi, soms te haastig, zoals de dagen zijn.

Waar ik steeds naar terugkeer

Ik herlees dagelijks filosofie – Wittgenstein, Beauvoir – omdat ik precieze formuleringen nodig heb of als achtergrond. Romans herlees ik veel minder, maar naast de klassiekers (Woolf, Kafka) keer ik graag terug naar Jeanette Winterson. Vorige week naar De passie, omdat iemand het over Napoleon had, en omdat de liefde voor taal en de liefde voor een ander wezen daarin zo mooi hand in hand gaan.

Waar ik me op verheug

Chase Of The Wild Goose van feminist en gevangenishervormer Mary Gordon gaat over de waargebeurde liefde tussen Lady Eleanor Butler en Miss Sarah Ponsonby. Aan het eind van 18de eeuw liepen Butler en Ponsonby, allebei van stand, samen weg naar Wales, waar ze zich vestigden in Llangollen en bekendstonden als de ‘Ladies of Llangollen’. Het werd in 1936 uitgegeven door Woolfs Hogarth Press, en schijnt een heel vreemd boekje te zijn, met een seance aan het eind waarin de schrijver de Ladies toespreekt. Het verschijnt nu opnieuw, ik verheug me.

Wekelijks tipt een schrijver enkele favoriete boeken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden