Het acteren van Brad Pitt gaat meer op etaleren lijken

BELINDA VAN DE GRAAF

Moneyball
Regie: Bennett Miller. Met Brad Pitt, Jonah Hill en Philip Seymour Hoffman. In 23 bioscopen.

Zelden een sportdrama gezien waarin zoveel wordt gehangen, gepraat, gekauwd en gespuugd als in de Amerikaanse honkbalfilm 'Moneyball'. Meer dan om de spelers op het veld, draait het hier om de meneer achter de schermen: general manager Billy Beane van de 'Oakland A's' die met een gewaagd plan komt om steenrijke honkbalclubs in New York en Boston het hoofd te bieden.

Tegen de bedrijfscultuur in, neemt hij een jonge afgestudeerde econoom van Yale in dienst, Peter Brand, die alles weet van getallen en statistieken. Op basis van zijn computergestuurde analyses stelt Bean een honkbalteam samen waarin niemand gelooft, maar dat wel de grootste verrassing van het nieuwe seizoen zal worden. In plaats van op overbetaalde toppers te jagen, waar iedereen op mikt, richt hij zich op de samenstelling van een goed team, met de nadruk op 'team'.

Dat laatste strookt overigens niet met de one man show die Brad Pitt opvoert in de gangen en kantoren van de honkbalclub. Pitt kreeg (of nam?) als hoofdrolspeler en producent zoveel ruimte, dat zijn acteren meer op etaleren gaat lijken. Het nerveuze gevreet, gespuug en gerochel wordt een maniertje.

Daarbij is het wel begrijpelijk dat de filmmakers voor de bewerking van het nonfictieboek van Michael Lewis ('Moneyball, the art of winning an unfair game') de Oscarwinnende scenarist van 'The Social Network' inschakelden, Aaron Sorkin. Maar 'Moneyball' ontbeert wel het lekkere ritme én de spanning van die 'computerfilm'.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden