Het accepteren van onkruid is een oplossing

De Nederlandse gemeenten gebruiken behoorlijk veel chemische middelen in de strijd tegen woekerend onkruid op straten en voetpaden.

Waterleidingbedrijven zijn jaarlijks 200 miljoen gulden kwijt aan het verwijderen van deze bestrijdingsmiddelen uit het drinkwater.

De overkoepelende vereniging van waterleidingbedrijven Vewin heeft de gemeenten gisteren daaarom opgeroepen om over te stappen op alternatieve verdelgingsmethoden, zoals het wegbranden of -borstelen van onkruid.

Aanleiding voor de oproep is een uitspraak van het College voor de toelating van bestrijdingsmiddelen (CTB), dat onlangs het populaire maar giftige bestrijdingsmiddel durion verbood.

De waterleidingbedrijven zijn tevreden over het verbod, maar vrezen dat veel gemeenten het onkruid nu te lijf zullen gaan met glyfosaat, eveneens een giftig middel.

De chemische middelen kunnen weliswaar volledig uit het drinkwater worden verwijderd, maar dit vergt wel ingewikkelde en kostbare aanpassingen van de zuiveringsinstallaties, aldus een woordvoerster van Vewin.

“De kosten daarvoor zullen uiteindelijk moeten worden betaald door de waterconsument. Wij zijn van mening dat de vervuiling moet worden aangepakt bij de bron.”

Volgens de waterleidingbedrijven zijn er verschillende milieuvriendelijke alternatieven. Zo kan onkruid weggebrand of -geborsteld worden.

Een ander voorstel van VEWIN: maak de voegen tussen stoeptegels zo klein mogelijk, want juist daar woekert onkruid welig. “En mensen kunnen misschien ook hun eigen straat schoonhouden, of het onkruid accepteren”, aldus de Vewin-woordvoerster.

De gemeente Eindhoven heeft, na een experiment, besloten om de gifspuit op te bergen en polletjes gras tussen de tegels alleen nog maar met borstels en branders te bestrijden.

Voor de effectiviteit maakt het geen verschil, laat een gemeentewoordvoerder weten. Wel is onkruidbestrijding op deze manier een stuk duurder.

“Het draagt bij aan een beter milieu, dus het is het waard”, aldus de woordvoerder van de gemeente Eindhoven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden