Interview

Het aantal zzp’ers en flexwerkers blijft groeien. Maar sociale zekerheid? Ho maar

Beeld anp

Een petitie een een Dag van de Modern Werkende moet voorkomen dat zzp’ers straks verplicht aan de arbeidsongeschiktheidsverzekering zitten. Waarom is dat zo'n issue?

Door hun groeiende aantallen krijgen zzp’ers en flexwerkers veel media-aandacht. Maar sociale zekerheid? Ho maar. Het stelsel is nu eenmaal niet op hen afgestemd, zegt Roos Wouters van belangenclub De Werkvereniging. Om daar aandacht voor te vragen, benoemt zij zaterdag 11 mei tot Dag van de Modern Werkende. “Een tegenhanger van 1 mei, de Dag van de Arbeid.”

Aanleiding om dat nú te doen is de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers die boven de markt hangt. Wouters hekelt dat voornemen van vakbonden en politieke partijen als GroenLinks en de PvdA. Er is een gerede kans dat die verplichting onderdeel gaat worden van een nieuw pensioenakkoord. Middels een petitie die zaterdag van start, hoopt De Werkvereniging dat tij nog te keren.

Slechts een op de vijf zzp’ers heeft nu zo’n verzekering. Waarom zou die verplichting zo verkeerd zijn?

“Onderzoek laat zien dat 73 procent van de zelfstandigen niet onder het sociaal minimum valt als ze ziek worden omdat ze genoeg geld voor zichzelf hebben weggezet. Bijvoorbeeld door geld in te leggen bij een broodfonds of gewoon door te sparen.

Een kwart valt dus wél onder het sociaal minimum bij ziekte of een bedrijfsongeval.

“Klopt, maar dat is precies de groep die de hoge premies voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering helemaal niet kan betalen. Een verplichting daartoe gaat hen dus ook niet helpen.”

Ze kunnen toch hun tarieven verhogen?

“Soms denk ik dat dát de echte reden is achter een verplichte verzekering of het verplicht pensioensparen voor zzp’ers. Om hen zo duur te maken dat het voor bedrijven goedkoper is om ze in loondienst te nemen. Linkse partijen en vakbonden vinden dat nodig voor de betaalbaarheid van ons sociale stelsel. Ook zou het oneerlijke concurrentie wegnemen van zzp’ers die zich van hun eigen pensioen en verzekering beroven.

“Maar het is niet meer tegen te houden: de opmars van mensen die naast hun baan ook twee dagen in de week een webshop willen runnen omdat ze daar voldoening uit halen, of wat voor bedrijfje dan ook. Het UWV heeft werklozen zelfs jarenlang gestimuleerd voor zichzelf te beginnen. Dan hoefde zo iemand geen uitkering meer, namelijk.

“Maar wie twee dagen in de week aan zijn webshop werkt, gaat daar toch geen dure arbeidsongeschiktheidsverzekering voor afsluiten, of in een apart potje sparen voor zijn pensioen?”

Wat ziet u als oplossing?

“Dat de sociale premies die je voor al die zaken afdraagt niet zijn gekoppeld aan je contractsoort, maar aan jou als individu. Dus dat ieder soort werkende de premies voor verzekeringen, pensioen en een budget voor toekomstige opleidingen op dezelfde manier gaan afdragen. We zijn er bij De Werkvereniging nog niet uit hoe dat er concreet uit moet zien.

“Je zou het bijvoorbeeld kunnen koppelen aan je burgerservicenummer. Via dat nummer kan de overheid ook nu al zien hoeveel belasting ik betaal en, in mijn geval als zzp’er, ook hoeveel btw-belasting. Dan zouden daar ook best premiehoogten uit kunnen worden berekend.

“Zo heeft alsnog iedereen een verzekering, maar dan is het voor mensen met een vast contract en zelfstandigen tenminste op dezelfde manier geregeld. Het voordeel is dat ik dan net zo vaak kan veranderen van ondernemer naar iemand in vaste dienst en alles daartussen in als ik maar wil.”

Is de term ‘modern werkende’ niet wat verbloemend voor alle zzp’ers die dat zijn tegen wil en dank, en de flexwerkers die met hun oproepcontractjes amper kunnen rondkomen?

“Ik heb zeker medelijden met die groep. Maar net zo goed met de vaste werknemer die niet weg durft bij zijn werkgever om voor zichzelf te beginnen, uit angst zijn sociale zekerheid kwijt te raken.”

Lees ook:

‘We moeten een zzp-pensioen inrichten als ons donorstelsel’

Het is een van de twistpunten in de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel: wat te doen met de zzp’er die niet wil of kan sparen voor zijn pensioen?

Zzp’ers worden almaar armer

Ondanks de economische groei lopen zzp’ers alleen maar meer risico op armoede, aldus het CBS. Het CNV is geschokt en roept werkgevers op deze groep in dienst te nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden