Het aantal Syriërs in Duitsland groeit, maar ze roepen minder spanning op

ANTOINE VERBIJ

"De Duitse delegatie mag niet met lege handen naar de UNHCR-conferentie in Genève reizen", zegt directeur Günter Burkhardt van de organisatie Pro Asyl. Volgens Pro Asyl en vergelijkbare organisaties, zoals Oxfam, beschikt Duitsland nog over voldoende mogelijkheden voor de opvang van Syrische vluchtelingen.

Bij de UNHCR ligt al een uitnodiging aan 20.000 Syriërs voor tijdelijke opvang in Duitsland. Het gaat voornamelijk om familieleden van de circa 40.000 Syriërs die al met een verblijfsvergunning in het land wonen, en die deels voor reis en onderdak zorgen. Het is zo een tijdelijke en goedkope hulpmaatregel. De Duitse deelstaten hebben buiten de UNHCR bovendien nog eens 10.000 vluchtelingen uitgenodigd, ook met de nadruk op familiehereniging.

Die getallen staan los van de ongeregelde instroom van Syrische asielzoekers. Dat zijn vluchtelingen die langs illegale wegen het land binnenkomen en zich bij de autoriteiten melden voor een lange weg door de asielprocedure. Deze groep Syrische vluchtelingen is de afgelopen jaren sterk in aantal gestegen. In 2013 waren het er 30.000.

Bijna 90 procent van hen heeft inmiddels een verblijfsvergunning. Dat is een veel hoger percentage dan bij asielzoekers uit andere landen. Zowel bij de politici als bij de verantwoordelijke autoriteiten en in de publieke opinie is, mede door de enorme media-aandacht, het besef doorgedrongen dat Syrië door de terreur van IS een uiterst onveilig land is.

Dat neemt niet weg dat er vooral in grote steden als München en Berlijn problemen zijn bij de eerste opvang van vluchtelingen, en dat er onder de bevolking veel onrust is. Ging het in 2013 in totaal nog om 127.000 nieuwe asielzoekers, in 2014 zullen dat er naar verwachting 200.000 zijn, bijna net zo veel als begin jaren negentig tijdens de oorlogen in ex-Joegoslavië.

Destijds leidde de vluchtelingenstroom tot een aanscherping van de asielprocedures. Sommigen spraken zelfs van de 'de facto afschaffing van het asielrecht'. De politiek speelde destijds in op de onlustgevoelens in de bevolking. Verkiezingscampagnes werden door het thema gedomineerd. Daar is nu geen sprake van.

Volgens de minister voor migratie van de federale regering, Aydan Özoguz, is de acceptatie van vluchtelingen door de bevolking aanzienlijk toegenomen. Op haar initiatief heeft de Bondsdag zojuist ingestemd met een aantal versoepelingen van het asielrecht. De asielzoekers krijgen meer bewegingsvrijheid en mogen eerder op zoek naar werk.

Dat waren precies de twee kwesties waarvoor asielzoekers in München en Berlijn het afgelopen jaar heftig hebben geprotesteerd. Vorige week nog heeft een grote politiemacht in München een einde gemaakt aan een hongerstaking van asielzoekers op een plein in het centrum van de stad. Sommige hongerstakers waren zelfs de bomen in gevlucht. Die incidenten in de grote steden hebben de debatten in de bevolking tussen voor- en tegenstanders van de vluchtelingenopvang mede aangewakkerd.

Stadsbesturen zoeken naarstig naar plekken om de stroom nieuwe asielzoekers een eerste opvang te bieden. Extreem-rechtse groeperingen mobiliseren op die plekken de angsten van omwonenden.

Die demonstraties stuiten steevast op tegendemonstraties van burgers die de asielzoekers willen beschermen en helpen. Overal schieten actiegroepen uit de grond die spullen inzamelen voor de asielzoekers en programma's organiseren voor hun kinderen. Minister Özoguz: "De samenleving is een stuk weerbaarder geworden."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden