Euthanasie

Het aantal euthanasieverzoeken bij de Levenseindekliniek stijgt

Aanmeldingsformulier van De Levenseindekliniek.  Beeld ANP
Aanmeldingsformulier van De Levenseindekliniek.Beeld ANP

Steeds meer patiënten stappen met hun euthanasieverzoek naar de ­Levenseindekliniek. Het aantal hulpvragen steeg in de eerste helft van dit jaar met 15 procent ten opzichte van vorig jaar. 

Volgens het Expertisecentrum Euthanasie, sinds vandaag de nieuwe naam van de Levenseinde­kliniek, komt de stijging doordat artsen bang zijn om in strafrechtelijke problemen te komen, omdat het Openbaar Ministerie vaker onderzoek doet naar artsen. Volgende week doet de rechter uitspraak in de eerste rechtszaak ­tegen een arts sinds het bestaan van de euthanasiewet.

Patiënten kunnen bij het Expertisecentrum terecht als hun eigen arts niet meewerkt aan hun euthanasie. In de eerste helft van dit jaar deden gemiddeld 250 mensen per maand dat, terwijl het vorig jaar ging om 200 tot 210 per maand.

Psychische problemen

Het gaat volgens directeur Steven Pleiter van het Expertisecentrum vooral om patiënten die een relatief lange levensverwachting hebben, maar vanwege bijvoorbeeld dementie, psychische problemen of een ziekte als MS niet verder willen of kunnen. Bij deze zaken is het voor een arts ingewikkelder om af te wegen of iemand ondraaglijk lijdt, zoals de euthanasiewet eist.

Pleiter vindt het ‘een grote belasting’ voor deze patiënten dat zij steeds vaker niet bij de eigen arts terecht kunnen, maar een langer traject moeten doorlopen.

In de eerste jaren sinds de oprichting van de Levenseindekliniek in 2012 steeg het aantal hulpverzoeken ieder jaar. Maar sinds begin 2017 bleef het aantal hulpvragen ongeveer gelijk. Dat maakt de nieuwe stijging van dit jaar volgens het Expertisecentrum opvallend. Voorheen groeide ook het totale aantal euthanasiegevallen in Nederland. Dat is nu niet zo: het daalde vorig jaar licht, en zit in de eerste helft van dit jaar op het niveau van 2017, volgens de cijfers van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie. 

Lees ook:

Justitie pleit twee artsen vrij, maar toch is er meer aarzeling bij euthanasie

Artsen werken minder vaak mee aan euthanasie, uit angst voor justitie, meldde de Levenseindekliniek al in april dit jaar. Toch worden artsen door het OM ook wel eens van alle blaam gezuiverd.

Trendbreuk: het aantal euthanasiegevallen daalt voor het eerst in jaren

Na jaren van stijging worden nu voor het eerst minder gevallen van euthanasie gemeld, meldde Trouw in 2018. Angst voor vervolging onder artsen is een van de mogelijke oorzaken.

Jacob Kohnstamm: Euthanasie is geen recht

In een jaar vol discussie over euthanasie daalde het aantal euthanasiemeldingen flink. Of het een met het ander te maken heeft? Jacob Kohnstamm, voorzitter van de euthanasiecommissies, weet het niet. ‘Ik hoor in mijn omgeving dat artsen gespannener zijn’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden