Ongelukken

Het aantal doden door vallen blijft stijgen

null Beeld
Beeld

Elke dag overlijden er dertien Nederlanders na een val. Ruim driekwart van de overledenen was 80 jaar of ouder, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vorig jaar kwamen 4628 personen om na een val. Dat is een stijging van ongeveer 15 procent ten opzichte van 2017. Ongelukken met de fiets of scootmobiel zijn niet bij de cijfers inbegrepen.

De meerderheid van de personen die na een val overlijdt is vrouw: 64 procent tegenover 36 procent mannen. Een reden van de toename is de vergrijzing. Maar dat is niet de hele verklaring. Het aantal dodelijke vallen stijgt namelijk sneller dan de vergrijzing. Hoogleraar valpreventie Nathalie van der Velde noemde begin november in haar oratie aan de Universiteit van Amsterdam langer thuis wonende ouderen en medicatie als reden voor de snelle stijging. Iemand kan bijvoorbeeld medicijnen krijgen voor hartritmestoornissen. Maar de bijwerking van zo’n medicijn kan duizeligheid zijn, met de kans op vallen.

Verdubbeling

Ouderen overlijden niet altijd direct na de val. Soms breken ze bijvoorbeeld een heup en overlijden later aan de gevolgen van complicaties. In 2018 overkwam dat 714 Nederlanders. Dat is een verdubbeling vergeleken met tien jaar geleden.

Het aantal ziekenhuisopnamen na een val schommelt al jaren tussen de 66.000 en 70.000. In 40 procent is de patiënt ouder dan 80 jaar.

Lees ook:

Vallen eist steeds meer levens, en medicatie is een van de oorzaken

Iedere vijf minuten belandt ergens in Nederland iemand na een ongelukkige val op een eerstehulpafdeling. Vallen eist twaalf levens per dag; bijna zeven keer zoveel als het verkeer. Het treft vooral ouderen. En opvallend: het aantal ongevallen stijgt harder dan de vergrijzing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden