Het aanraakbare koningshuis blijft een succesformule

reportage Waarom iets veranderen aan Koningsdag? De formule werkt. Met Willem-Alexander en Máxima voorop, en de rest van de familie er als 'veegploeg' achteraan.

MEINDERT VAN DER KAAIJ

DE RIJP, AMSTELVEEN - De koning stelde op het eind van de eerste Koningsdag in Amstelveen zelf de hamvraag: "Waarom iets veranderen aan iets dat zo succesvol is?" Het bezoek van Willem-Alexander en zijn familie aan de Noord-Hollandse plaatsen De Rijp en Amstelveen was, mede dankzij het mooie weer, inderdaad een groot succes.

Het antwoord van Willem-Alexander bleef zaterdag op het Stadsplein in de lucht hangen. Het is duidelijk dat bij het hof hard wordt nagedacht aan een andere invulling van de viering van Koningsdag door de koninklijke familie. Bijna alle opties doen daarbij de ronde, alleen de terugkeer van het defilé wordt uitgesloten. Naar de uitkomst hiervan wordt reikhalzend uitgekeken door de Oranjefans, die ook dit jaar met duizenden weer vroeg uit de veren kwamen om een plek langs de route te bemachtigen.

Pieter van Vollenhoven suggereerde in het tv-programma 'Blauw Bloed' dat wordt overwogen om voortaan niet meer met de voltallige familie erop uit te trekken. Het is evenzeer de vraag of deze verandering een verbetering is. Een kleinere familie zou bijvoorbeeld gisteren veel liefhebbers hebben teleurgesteld.

Willem-Alexander en Máxima lopen voorop in de stoet, maar zij kunnen begrijpelijkerwijs niet aan iedereen aandacht besteden. Wat vervolgens gebeurt is dat de rest van de familie - gisteren met dertien mannen en vrouwen - als een soort veegploeg werkt. Mensen die overgeslagen zijn, worden door de anderen veelal alsnog bediend. Voor een prins of prinses lijkt het een voorwaarde te zijn dat je met mobiele telefoons overweg kunt en selfies kan maken.

Voortdurend gaan de namen door de lucht: 'Maurits!', 'Laurentien!', 'Anette!'. Bijna onvermoeibaar neemt de aangesprokene de moeite om naar de zijkant te lopen, een praatje te maken, een hand te schudden en ook op de foto te gaan. De mensen aan de kant hebben de dag van hun leven: zij hebben oog-in-oog gestaan en gesproken met iemand van de koninklijke familie. Hierin ligt het succes van een zichtbaar en aanraakbaar koningshuis en dan luidt de vraag: moet je dit veranderen?

In De Rijp hadden de organisatoren gekozen voor een 'tijdreis' naar de Gouden Eeuw en daar kwamen weer de geijkte zaken zoals sjoelen, manden vlechten, aardappelschillen en andere oude ambachten voorbij. Zouden zij deze koning niet veel blijer maken met presentaties die te maken hebben met de toekomst, met ideeën die het land vooruit zouden kunnen helpen? Niettemin lieten de Oranjes zich met liefde inschakelen bij de spelletjes.

Prinses Beatrix beleefde de dag in een geheel nieuwe rol. Het was alsof een enorm gewicht van haar schouders was gevallen. Het zal even wennen voor haar zijn geweest om niet meer zo centraal in de belangstelling te staan, maar kennelijk duurde dat maar kort. Ze kreeg door kinderen een armband met bloemen aangeboden en die ging niet meer af, ze liet steeds mensen aan de bloemen ruiken.

Het leek alsof de prinses in het openbaar eindelijk oma kon zijn, zoals alle andere vrouwen van haar leeftijd. Toen bij het onderdeel ballonscheren bij Constantijn de ballon knapte en het schuim in de rondte vloog, schaterde zij het bijkans uit. Om zich vervolgens moederlijk te bekommeren om de schuimvlokken op het pak van haar zoon.

In de heroverweging van koningsdag wordt door het hof ook gekeken naar een rol voor de drie dochters van Máxima en Willem-Alexander. Anders dan aangekondigd maakten zij zaterdag gewoon een deel van de dag mee, wat ze zelf leuk leken te vinden, maar vooral tot groot enthousiasme bij het publiek leidde. Waarom iets veranderen?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden