OpinieRoofdieren

Het aandeel van katten in de ecologische ravage valt reuze mee

null Beeld

De hele kattendiscussie gaat helemaal nergens over, meent ecoloog in ruste Gerhard Duursema.

‘Katten zijn killers’. Koos Dijksterhuis allitereert er lustig op los in zijn natuurdagboek (2 december). Eerder las ik in de krant dat mijn kater Timor tot de grootste uitroeiers van diersoorten ter wereld behoort en meewerkt aan een ecologische ravage.

Ik had dat eerlijk gezegd nooit achter hem gezocht. Niettemin, in Nederland maken 2,5 miljoen katten per jaar 70 miljoen dieren dood. Rob Schouten vraagt zich af wat je van zo’n getal moet zeggen (2 december). Nou, bijvoorbeeld dat de gemiddelde, individuele kat dan in ieder geval weinig te verwijten valt. 70 miljoen prooien per jaar betekent 190.000 prooien per dag, wat weer overeenkomt met 0,08 prooidier per huiskat. Zeg maar om de andere zondag een muisje of vogeltje.

30.000 superkillers

Nederlandse katten zijn vooral brokjes eters. Maar goed, 70 miljoen dode dieren zijn 70 miljoen dode dieren. De vraag is alleen of dat ook écht zo veel is. Zo lust een gezonde buizerd wel zes prooien, formaat veldmuis, per dág. In de terminologie van Dijksterhuis: superkillers­­! In Nederland leven er zo’n 30.000 van, die samen dus ook ongeveer 70 miljoen prooidieren per jaar pakken. Tel daar alle andere roofvogels, kraaiachtigen, marterachtigen, vossen etcetera bij op en de bijdrage van ‘Poekie’ valt reuze mee. Hoogstens springt die in de achtertuin wat meer in het oog, maar dat is in deze discussie irrelevant.

Verder zouden we ons de vraag moeten stellen wat er zou gebeuren als we onze katten daadwerkelijk binnenhouden. In een natuurlijk ecosysteem geldt dat het aanbod van prooidieren in principe bepalend is voor het aantal roofdieren, niet andersom. Halen we de huiskat uit dit systeem dan neemt het aantal prooidieren dus toe, met als gevolg dat andere roofdieren meer jongen kunnen grootbrengen die op hun beurt het ‘overschot’ aan prooidieren, rode lijst of niet, alsnog opeten. En ook dan geldt wat in het Trouw-artikel van 28 november staat: zelfs als ze maar één vogeltje pakken, kunnen de gevolgen al desastreus zijn. Tel uit je winst.

Discussie gaat nergens over

Kortom, onder aan de streep blijkt dat die hele kattendiscussie gewoon nergens over gaat. Timor mag straks dus weer gewoon naar buiten. En laten we termen als ‘killers’, ‘grootste uitroeiers’ en ‘ecologische ravage’ in deze context vermijden. Mooi om er even de aandacht mee te trekken, maar vanaf nu gelden deze kwalificaties gewoon weer voor hoe we zélf in de natuur tekeergaan. Daar kan geen kat tegenop.

Lees ook:

40 miljoen vogels per jaar, daar kun je niet tegenop broeden

Als ik over katten schrijf, word ik kattenhater genoemd, al zit ik nog zo vaak met een kat op schoot en al houd ik me aan de feiten. Maar welke feiten?

Moet de huiskoning der dieren nu echt voortaan binnen blijven?

Als in oktober de geweerschoten rond mijn huisje in Frankrijk klinken, weet ik met pijn in het hart dat het weer zover is: grote gulzige boeren halen in hun groen groen knollenland onschuldige vogels en hazen neer. Maar om nu ook de huiskat te verbieden om op jacht te gaan ...

Is Poekie echt een massamoordenaar?

Katten die buitenshuis op zoek gaan naar een prooi, overtreden Europese regels. Hoe groot is de schade in Nederland?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden