Herzog steeds meer in het nauw

Fred Troost

amsterdam – Vier dagen voor de Sylvesterloop in Soest had Adrienne Herzog (25) het parcours in de Soesterduinen nog verkend. De bospaden waren haar niet onbekend - ze won er al drie maal - maar een topatlete wil optimaal geprepareerd aan de start komen. De voorbereiding had haar een goed gevoel gegeven. „Toptraining gehad op parcours van Sylvester. Maar wat lag ’t parcours er wit en gibberig bij”, twitterde ze ’s avonds.

De cross op oudejaarsdag zou het eerste optreden worden sinds haar mislukte start bij het EK in Albufeira. Uit haar tweets blijkt dat ze er zin in had. Opgewekt geeft ze advies aan volgers, bijvoorbeeld over het geschiktste schoeisel.

Maar op de ochtend van 31 december zegde de atlete af. Door een publicatie in de Spaanse krant El País kwam de ontreddering terug die haar leven een maand eerder, bij het EK, ook al had verward.

Begin december werd haar Spaanse coach Manuel Pascua (75) door de Guardia Civil aangehouden wegens bezit en verstrekking van doping aan zijn atleten. Enkele van hen werden geschorst. Ook Herzog moest zich in een verhoor tegenover de Spaanse politie in deze ’Operación Galgo’ (operatie windhond) verantwoorden.

De Nederlandse, die nu anderhalf jaar in Madrid traint en woont, ontkende en ontkent nog steeds ook maar iets met dopinggebruik te maken te hebben. De arrestatie van haar coach greep haar echter zo aan dat ze de concentratie voor het EK verloor, geen grip op haar emoties kreeg en in de wedstrijd al na enkele honderden meters uitstapte. Ze reisde terug naar Nederland om rust te vinden. Met eenzame trainingen op de binnenbaan in Apeldoorn trachtte ze haar vorm op peil te houden. Enigszins opgekrabbeld leek haar deelname aan de Sylvestercross een mooie afleiding.

Maar donderdag werd haar naam voor het eerst genoemd als een van de dopingzondaars uit Pascua’s net. El País heeft uit bronnen bij de Guardia Civil vernomen dat in Pascua’s huis een agenda is gevonden met een lijst van letters en nummers die corresponderen met de namen van zijn atleten. De bejaarde coach zou zijn doorgeslagen en de sleutel van de code hebben geopenbaard. Met nummer Aa50 zou Adrienne Stefanie Herzog zijn bedoeld. Het zou gaan om bloeddoping met eigen bloed en het toegevoegde hormoon IGF-1.

Het Engelstalige wielerblad VeloNation meldt voorts kennis te hebben van een gesprek tussen Herzog en Pascua, waarin zij hem om EPO vraagt. Dat lijkt de coach geen goed idee; te gemakkelijk op te sporen. Hij adviseert bloeddoping. Als bron noemt het blad transcripties van gesprekken via Pascua’s mobiele telefoon die het heeft ingezien. Herzog heeft er verbijsterd kennis van genomen. „Verschrikkelijke onzin”, reageerde ze.

De atlete zit inmiddels in een allesbehalve benijdenswaardige situatie. „Kan iemand een einde maken aan die vreselijke soap waarin ik leef?”, zei ze donderdag, na het horen van het nieuws in El País. Ze neemt vooralsnog geen afstand van Pascua, in wie ze een vaderlijke leermeester ziet. „De kennis en ervaring van Pascua geven mij veel vertrouwen in hem. Bovendien heeft hij het vertrouwen in mijzelf weer teruggebracht”, vertelde ze in juni 2009 aan Trouw. Een half jaar later werd ze onder de Spaanse coach derde bij het EK cross in Dublin.

Herzog zit hoe dan ook in een verliessituatie. Ook al wordt geen enkel bewijs van dopinggebruik gevonden, de verdachtmakingen zullen altijd weer opgerakeld worden, bij ieder succes, bij elke medaille. En mocht ze wel schuldig zijn, dan heeft ze zich door haar hardnekkige ontkenningen in een zo onmogelijke situatie gemanoeuvreerd dat haar atletiekcarrière voorbij lijkt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden