Herzog maakt er een training van

Onbedreigd en in een soepele stijl draafde Adrienne Herzog op oudejaarsdag naar haar derde achtereenvolgende overwinning in de Sylvestercross te Soest.

Er stond donderdag geen enkele maat op de 24-jarige loopster die als een gracieuze antilope driemaal het parcours door de Soester Duinen aflegde. Had ze na de eerste omloop de concurrenten nog enigszins in haar spoor, daarna volgde na haar passages slechts langdurige leegte. In de uitslag eindigde de nummer twee, Nederlands crosskampioen Miranda Boonstra, op meer dan een halve minuut.

„Ik wilde de eerste ronde wel bij de kopgroep blijven, maar ik wilde er ook een goede harde training van maken”, sprak Herzog, nauwelijks nahijgend of vermoeid ogend. „Toen dat in de kopgroep niet lukte, ben ik maar mijn eigen race gaan lopen en zo kon ik er een pittige trainingsloop van maken.”

Het klonk grootsprakig noch neerbuigend. Herzog was niet overmoedig en ook niet bang aan de 6000 meter begonnen, maar wel gewaarschuwd. „Ik had gehoord wat Ilse Pol van plan was.” Pol had aangekondigd in Soest de concurrentie met Herzog niet te vrezen, maar ze werd kansloos derde, een resultaat dat haar zwaar tegenviel.

Herzog had zich kort voor de traditionele cross aangemeld, een inschrijving waarmee de organisatie erg blij was. „Hier in Soest loop ik al vanaf mijn juniorentijd. Het is traditie geworden. Bovendien ben ik Nederlandse en laat ik me graag in eigen land zien.”

Dat gebeurt steeds minder, want Herzog slaat niet alleen de vleugels uit om wedstrijden te lopen, maar woont inmiddels in Madrid waar ze zich heeft aangesloten bij de trainingsgroep van Manolo Pascua. Ze meent daar een betere omgeving te treffen om zich op het lopen te kunnen concentreren en techniek-, heuvel- en krachttraining te doen, niet verkeerd voor een atlete van slechts 51 kilogram. Ook het betere weer in Spanje optimaliseert haar trainingsarbeid. Maar bovenal: „Ik train in een groep ervaren atletes en daar steek ik veel van op.”

Haar verhuizing heeft de curve van haar prestaties aanmerkelijk doen stijgen. Recentelijk maakte ze indruk met een tweede plaats in de Warandeloop (Tilburg), een derde plaats op de Europese kampioenschappen cross in Dublin en een eerste plaats bij de Cross Cup in Brussel. Met die prestaties achter je naam word je vanzelf wel favoriet.

Daarom sprak ze in haar commentaar niet over haar tijd (22.34), maar over andere aspecten van de race: „Het was echt bizar koud. Dat was de enige echte zware factor voor mij. Op een gegeven moment voel je niet alles meer. Mijn wangen waren versteend. Dat lag minder aan de kou dan aan de wind.”

Herzog toonde oog voor de Nederlandse belangen te hebben: „Het was inderdaad een staaltje machtsvertoon. Zo liggen de verhoudingen nu eenmaal. Dat is wel jammer, want het zou goed zijn in eigen land concurrentie te hebben en die is er niet. Hilda Kibet? Tja, die richt zich toch op de langere afstanden, marathon en zo. Hoe meer ze dat doet, hoe minder ik haar tegenkom. En dan sta ik inderdaad als enige Nederlandse van dit niveau in het veld.”

Ze is inmiddels naar Madrid teruggevlogen. „Dit was de laatste wedstrijd waarbij mijn hoofd helemaal naar het crossen stond. Ik ga me vanaf morgen helemaal op de baan richten en daarmee op het EK in Barcelona”, vertelde ze op de laatste dag van 2009. „Of ik uiteindelijk voor de 1500 of de 5000 meter kies, weet ik nog niet. Ik heb op de 1500 meter laten zien dat ik over een goede eindsprint beschik en op de EK cross heb ik bewezen dat ik ook een behoorlijke duurloper ben, dus beide moet kunnen.” Haar voorkeur gaat evenwel uit naar de vijf kilometer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden