Herzien olympische geschiedenis levert vooral verwarring op

Het ene teamsucces tijdens de Olympische Spelen van Sydney was het andere niet. Veelvuldig is sinds 2000 de sportieve geschiedenis van het evenement herschreven en met medailles geschoven. Telkens waren Amerikanen erbij betrokken.

Zes Amerikaanse vrouwen kregen deze maand de bronzen medaille omgehangen voor de derde plaats bij de landenwedstrijd turnen. In Sydney stonden ze er tien jaar geleden als vierde beteuterd bij. Dit jaar werd bepaald dat de nummer drie van destijds, China, zich in de leeftijd van één van de teamleden had ’vergist’.

In de andere gevallen leek de USA er bij in te schieten. De vrouwen van de estafetteploegen 4x100 en 4x400 moesten respectievelijk hun bronzen en gouden medailles inleveren nadat hun ster Marion Jones in 2007 had bekend haar snelheid uit verboden preparaten te hebben gehaald.

Ook met jaren vertraging eiste het IOC de medailles terug van de Amerikaanse mannenteams op beide afstanden. In 2008 bekende Tim Montgomery, loper in de series 4x100, in 2000 testosteron en groeihormonen te hebben gebruikt. Alle medailles werden door het IOC gevorderd, maar op last van het hof van arbitrage in Lausanne (Cas) later weer terugbezorgd. Vorige maand gebeurde dat met de vrouwenmedailles minus die van Jones.

Een heel team mocht niet de dupe worden van één frauderend teamlid. Binnen de IAAF-regels van 2000 was namelijk niet voorzien in dit probleem. Die voorzagen al helemaal niet in de absurde ontwikkelingen bij de Amerikaanse 4x400 ploeg. Daar werden de medailles ingeleverd nadat bleek dat Jerome Young vanwege een dopingverleden niet had mogen starten. Zijn teamleden kregen na hun beroep bij het Cas hun gouden medaille terug.

Die mochten ze zelfs houden toen in 2004 bleek dat ook de tweelingbroers Calvin en Alvin Harrison dope hadden gebruikt. Pas toen de deze maand overleden Antonio Pettigrew bekende gedrogeerd te zijn geweest, werd het te gortig. De gouden plakken gingen opnieuw richting hoofdkantoor van het IOC. Daar liggen ze nog steeds.

Het principe ’samen uit, samen thuis’ werd na de illegale actie van één lid wel van toepassing verklaard op de Chinese turnploeg. Hier was een lange omweg nodig om de medailles om de juiste nekken te hangen. Geruchten over leeftijdsmanipulatie tijdens de Spelen van 2008 leidden tot actie in de kwestie van 2000.

China, dat in Peking voor het eerst goud won met de landenploeg, wordt er al lang van verdacht meisjes te laten deelnemen die jonger zijn dan de vereiste zestien jaar. Vanwege de hardnekkigheid van die geruchten werd door het IOC een onderzoek geëist.

Het resultaat was dat niet de gouden thuisploeg van 2008, maar het bronzen team van 2000 werd gediskwalificeerd. Dong Fangxiao was volgens paspoort, ID-kaart en familieregister met geboortedatum 20 januari 1983 zestien, toen ze in Sydney deelnam. Tijdens de Spelen van Peking stond Dong als technisch official ingeschreven met geboortedatum 23 januari 1986, waarmee ze in Sydney veertien zou zijn geweest. Dat werd als bewijs geaccepteerd.

He Kexin won in Peking goud op brug en met het vrouwenteam. Het door Chinese (!) officials opgezette onderzoek leidde tot niets. Uit de officiële documenten bleek dat He in Peking zestien was.

Op diverse (Chinese) nieuwssites zijn berichten gevonden waaruit blijkt dat He in 2008 veertien moest zijn geweest. Volgens de Chinese onderzoekers is dat te wijten aan administratieve fouten en inaccurate websites die inmiddels zijn gekuist.

Dat excuus werd geslikt. Soortgelijk verhaal, andere uitkomst. Waarbij de indruk is gewekt dat brons is geofferd om goud te behouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden