Hervorming belastingstelsel sneller dan verwacht: arbeid gaat meer lonen

Eric Wiebes, staatssecretaris van financiën.Beeld anp

Sneller dan verwacht zijn de PvdA en VVD eruit: een akkoord over de hervorming van het belastingstelsel. Volgens staatssecretaris Wiebes moeten er alleen nog een aantal 'technische dingen' worden uitgewerkt. Het kabinet vindt dat het systeem eenvoudiger moet, minder fraudegevoelig en dat werken fiscaal gezien lonender moet worden.

"We willen echt de lasten op arbeid verlagen, dat de Nederlanders minder belasting gaan betalen en dat het stelsel stapsgewijs minder ingewikkeld wordt", aldus staatssecretaris Wiebes. Hij streeft ernaar om voor het zomerreces met andere partijen te gaan praten.

De afgelopen weken leek een akkoord nog ver weg. Volgens politiek redacteur Lex Oomkes is het opeens heel snel gegaan. "De VVD en PvdA konden het over een aantal belangrijke punten maar niet eens worden: het progressieve stelsel, de belasting op arbeid en het verhogen van de btw. Dat is nu kennelijk toch gelukt."

Lastenverlichting
Toch is het kabinet met dit plan nog maar halverwege de strijd. Om de hervormingen door te voeren hebben VVD en PvdA de steun van de oppositie nodig in de Senaat, waar de partijen bij lange na geen meerderheid hebben.

De inhoud van de nieuwe plannen is nog niet bekend, maar vandaag werd wel duidelijk dat het kabinet miljarden euro's overhoudt voor lastenverlichting. De Nederlandse economie groeit sneller dan voorspeld, zo blijkt uit de nieuwe voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB). De groei trekt dit jaar aan naar 2 procent en komt volgend jaar uit op 2,1 procent. Een meevaller, want het CPB ging in maart nog uit van een groei van 1,7 procent dit jaar.

Dit herstel is goed voor de overheidsfinanciën: het begrotingstekort neemt af, de staat heeft meer belastinginkomsten en is minder kwijt aan werkloosheidsuitkeringen. De rooskleurige vooruitzichten geven het kabinet ruimte voor lastenverlichting.

Geen cadeautjes
Het is echter nog niet gezegd dat het plan dat er nu ligt zonder kleerscheuren door de oppositie komt. Zo vindt Rik Grashoff van GroenLinks dat het kabinet geen cadeautjes moet gaan uitdelen, maar met een nieuw belastingstelsel moet zorgen voor meer duurzaamheid en de ongelijkheid aan moet pakken.

Wiebes benadrukte dat hij de oppositie geen volledig dichtgetimmerd plan zal voorleggen. "Ik praat met alle partijen al heel constructief en ben onder de indruk van hun ideeën", zei hij. "Als de gesprekken zo doorgaan, hebben we voor de belastingbetaler en voor Nederland iets in petto."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden