Hervormers Iran werken samen

amsterdam – De kopstukken van het hervormingskamp in Iran starten samen een beweging. In de ’Groene weg van de hoop’ zetten de verliezende presidentskandidaten Mirhossein Moesavi en Mehdi Karoebi hun strijd voor nieuwe verkiezingen voort. Ook ex-president Mohammad Khatami sluit zich aan bij de Groene weg. Alle drie menen ze dat president Mahmoed Ahmadinejad tijdens de verkiezingen van 12 juni een tweede termijn heeft gestolen.

Moesavi zei gisteren – net als Karoebi vorige week – dat mensen die bij onlusten na de verkiezingen zijn opgepakt, in de gevangenis zijn mishandeld en verkracht. „Het is de taak van de revolutionaire geestelijkheid om de werkelijkheid onder ogen te zien, maar sommigen hebben hun ogen gesloten en ontduiken hun verantwoordelijkheid”, stelde Moesavi.

De slechte behandeling van de gevangenen is inmiddels het belangrijkste wapen dat de oppositie in handen heeft om Ahmadinejad en Opperste Leider Khamenei mee aan te vallen. Met de beschuldiging van verkrachting ging Karoebi vorige week een stap verder. Bovendien stelde hij dat er mensen zijn doodgemarteld in de cel. De komende dagen worden mogelijk nog meer breuken zichtbaar binnen de elite, als Ahmadinejad zijn nieuwe kabinet ter goedkeuring presenteert aan het parlement. De president heeft al aangekondigd dat hij drie vrouwelijke ministers wil aanstellen, en dat stuit mogelijk her en der op verzet. Ook de benoeming van de nieuwe minister van inlichtingendiensten kan problematisch worden. Deze Heydar Moslehi is geen geestelijke, wat volgens de grondwet wel vereist is.

Ahmadinejad stuitte ook in zijn eerste regeerperiode al op parlementaire bezwaren toen hij eigen, soms onervaren kandidaten naar voren schoof voor invloedrijke posten. Zo werd pas zijn vierde keuze voor het ministerschap van olie geaccepteerd. Nog onlangs haalde Ahmadinejad bakzeil toen Opperste Leider Khamenei zijn kandidaat voor het eerste vicepresidentschap afwees.

Irans gezant bij de IAEA, de nucleaire waakhond van de VN, Ali Asghar Soltanieh, zei gisteren dat Teheran bereid is met het Westen over zijn kernprogramma te onderhandelen, ’op basis van wederzijds respect’. De opmerking vloekt nogal met Irans houding van de laatste tijd. De status van de uitspraak is nog onduidelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden