Hervormden royaler voor Kerkbalans

DORDRECHT (ANP) - Hervormden hebben dit jaar gemiddeld 1,66 procent meer geld voor hun kerkelijke gemeente toegezegd dan vorig jaar. In 1996 bedroeg de stijging 0,21 procent, het jaar daarvoor 0,5 procent.

Dit blijkt uit het verslag van de landelijke financiële actie Kerkbalans op basis van gegevens uit 708 hervormde gemeenten (tweederde van het aantal deelnemende gemeenten). Ook het aantal gemeenten waar de toezeggingen stegen, is groter dan vorig jaar (60 om 50 procent).

In het kader van de interkerkelijke actie Kerkbalans zeggen kerkleden aan het begin van het jaar een bepaald bedrag toe dat ze aan hun kerkelijke gemeente willen geven. Door middel van een vragenformulier dat aan de deelnemende gemeenten wordt toegezonden, krijgt de hervormde commissie geldwerving inzicht in de toezeggingen.

Als redenen voor de stijging van de toezeggingen worden genoemd het aantal leden dat bijdraagt, grotere betrokkenheid van predikant en kerkenraad, een nieuwe dominee, meer publiciteit voor Kerkbalans en een extra beroep op de gemeente.

Sinds 1987 is het aantal gevers met 2 procent gedaald van 651 683 naar 637 041, maar de bijdragen stegen van 145 miljoen naar 167 miljoen gulden, een stijging van 14,5 procent, maar wel minder dan de 21,8 procent stijging van de kosten van levensonderhoud in die periode.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden