Hervormde kerk zoekt topmanager

Van onze kerkredactie

Geen kil-zakelijk type, geen "man in een snelle auto die vlug en effectief beslissingen neemt waarbij mensen slechts pionnen zijn" . "De hemel beware ons (ik meen het) voor de efficiente, snelle, koude jongen."

Nadat ds. mr. J. Haeck, die afkomstig was uit de belastingdienst, als secretaris algemene zaken van de hervormde kerk was vertrokken, adverteerde de hervormde kerk voor een manager (m/v). Woord & Dienst vroeg vier kerkelijk betrokkenen wat ze daarvan vonden. De meesten zien de manager wel zitten.

Twee benadrukken dat het m/v in de advertentie ernstig moet worden genomen. Prof. Bons-Storm neemt er al een voorschot op door in haar commentaar met vrouwelijke voornaamwoorden te werken. Ze hoopt op 'een manager die met haar deskundigheid de kerk als organisatie zo doelmatig mogelijk kan doen zijn'.

Ook drs. D. den Hoedt zinspeelt op de benoeming van een vrouwelijke kandidaat door aan een goed manager 'enkele prima-donnatrekken' toe te schrijven, evenals overigens een sterk ontwikkelde luistervaardigheid.

T. D. R. Kansil, voorzitter van het beraad van provinciale scribae (secretarissen), beklemtoont dat de gezochte manager zijn werk alleen naar behoren kan doen als het klimaat in de top van de kerk verandert.

Het beleid moet, zo betoogt hij, meer samenhang gaan vertonen en duidelijk afgestemd worden op wat er aan de basis gebeurt, in de hervormde gemeenten - vertrouwde items op het verlanglijstje van de hervormde provincies. Als dat niet gebeurt "begint de nieuwe functionaris aan een onmogelijke klus. Het risico dat dat we een kop van jut a raison van 9 000 per maand inhuren, is dan levensgroot aanwezig."

De andragoge drs. Nel H. Voltelen, van o. a. de Raad voor de zending, waardeert het dat het synodebestuur "het aandurft iemand uit een andere beroepsgroep te benoemen in plaats van een theoloog" . "Het getuigt van inzicht als men zich wil laten bijstaan door mensen met kennis en ervaring uit andere disciplines. Immers, predikanten worden al veel te vaak met taken belast waar ze geen adequate opleiding voor hebben gehad."

Toch heeft ze bedenkingen, want 'eigenlijk is zo'n manager een vreemd element in het weefsel van onze kerkstructuur'. Wat de top volgens haar in feite nodig heeft, is een moderator, superintendent of bisschop, zoals ze die in Engeland en Duitsland hebben.

Ze heeft de indruk dat wat de hervormde kerk in feite zoekt, zo'n 'gezagsfiguur' is. Aan dat gezag ontbreekt het de synode en andere bovenplaatselijke organen in de kerk - en 'in tijden van crises gaat men dan op zoek naar een sterk figuur'. Dat probleem zou eerst eens goed doordacht moet worden 'in plaats van nu het heil te verwachten' van iemand die niet uit de theologische hoek komt, meent mevrouw Voltelen.

Overigens hoeft de nieuwe secretaris algemene zaken ook van haar geen theoloog te zijn, maar hij ('zou er echt naar een zij uitgekeken worden?') moet wel beschikken over 'een geloofs- en spirituele attitude die zichtbaar wordt in het uitoefenen van de functie'. In elk geval mag het niet een soort troubleshooter wezen, want die past niet in de kerk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden