Herverdeling geld verslaafden ’onverantwoord’

Van onze verslaggever

amsterdam – De herverdeling van gelden voor de opvang van verslaafden en daklozen zoals staatssecretaris Jet Bussemaker (PvdA, volksgezondheid) dat voorstelde, is onverantwoord. De Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) uit kritiek bij de betrouwbaarheid van de gegevens, de inhoudelijke onderbouwing van de modellen en enkele storende fouten in het voorstel.

Daardoor kan het voorstel om 25 miljoen aan de vier grote steden te geven en de rest opnieuw te verdelen onder de andere gemeenten in de prullenbak, totdat er een nieuw voorstel op tafel ligt.

De 27 middelgrote gemeenten die verenigd zijn in de G27 vreesden sluiting van opvangcentra en stopzetting van verschillende projecten doordat ze door die herverdeling minder geld zouden krijgen. Volgens deze gemeenten hebben ze veel geïnvesteerd in die maatschappelijke opvang en kunnen ze al die initiatieven met dat voorstel meteen van tafel vegen. Gestimuleerd door de kritiek van de gemeenten, liet de staatssecretaris de Raad voor de financiële verhoudingen een extra onderzoek doen.

De uitkomst van dat onderzoek komt voor de G27 als ’een bevestiging van hun kritiek’. G27-woordvoerder Erik Dannenberg, wethouder van Zwolle, gaat er nu dan ook van uit dat de plannen van de staatssecretaris van de baan zijn. Het ministerie van volksgezondheid was nog niet in de gelegenheid om te reageren op het rapport.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden